Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će do povećanja plata i penzija doći do kraja godine i to je, kaže, mnogo ranije nego što se očekivalo.

Kada je reč o povećanju minimalne cene rada, ministar je rekao da do 15. septembra, po zakonu, mora da se donese odluka koja će važiti od 1. januara. Dodaje da minimalac u Srbiji prima oko 350.000 građana.

„Prosečna zarada se povećava i minimalna cena rada se povećava – to je dobra vest za naše građane. Premijer je rekao da smo na osnovu procena spremni da povećamo minimalnu cenu rada, a o tome ćemo razgovarati sa sincikatima i poslodavcima“, napomenuo je Vulin.

Kako imamo sve zdraviju ekonomiju, kaže ministar rada, tako vršimo povećanja a to, ističe, osete oni koji su najviše doprineli – penzioneri, najsiromašniji…

Govoreći o ukidanju plaćanja penala za odlazak u prevremenu penziju, Vulin je rekao da je praksa da se plaćaju penali za odlazak u prevremenu penziju i dodao da država Srbija sada ima novca i želi da se oduži penzionerima ukidanjem plaćanja penala posle 65. godine.

„Država želi da radite svoj radni vek, pa ako odete ranije u penziju plaćate penale. Ranije je to bilo doživotno i pošto želimo da se zahvalimo penzionerima, država smatra da su od 65. godine penali stvar prošlosti“, ističe ministar rada.

Prema njegovim rečima, zakon koji obuhvata ukidanje penala biće u skupštinskoj proceduri već za nekoliko meseci. PIO fond će, dodaje Vulin, automatski sprovoditi izmene zakona.

„Takođe, moraju da se ukinu privremena rešenja. Važno je i da već jednom rešimo probleme poljoprivrednih penzionera, postoje velike nepravde. Npr. bez obzira koliko hektara imate, vi primate istu penziju. Moramo da ispravimo sve te nelogičnosti“, naglašava Vulin.

Komentarišući navode da više od polovine poslodavaca u Srbiji kasni sa isplatom zarada i doprinosa tri meseca i duže, Vulin je odgovorio da „ne zna da li su tačni ti podaci“.

„Inspekcija rada ne može to da kontroliše, ali kada ustanovi da se ne isplaćuju zarade i doprinosi, inspekcija rada obaveštava poresku inspekciju. Uveli smo obračunski listić, koji je poslodavac dužan da vam da. Sa njim se pojavljujete na sudu i tokom prošle godine radnici su na taj način naplatili oko dva miliona evra“, istakao je Vulin.