Vulin: Teleoptik živi i radi 1Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Zahvaljujujući ulaganju Vlade Srbije od 6,9 miliona evra, kompanija Teleoptik žiroskopi nastavila je da živi i radi i već sad ima za sledeću godinu potpisan ugovore veći od 10 miliona dolara, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Teleoptik žiroskopi nastupa na najsofticiranijim svetskim tržištima, a u aprilu sledeće godine počeće proizvodnju na novim savremenim mašinama, rekao je Vulin tokom posete novoj proizvodnoj hali te firme.

Kako je istakao, novi proizvodi Teleoptika proizvod su domaće pameti i znanja, što je od ogromnog značaja, a prodavaće se na svim tržištima, jer „sve razvijene armije sveta trae optičke sisteme i samonavodeće raketne glave, i sdve ono što Teleoptik proizvodi“.

Mo0rate da imate svoju odbrambenu industriju da biste bili samostalni, trekao je Vulin i ponovio da Srbija, kao vojno neutralna, sarađuje sa raznim armijama u svetu, ali je „svaka aktivnost transparentna“.

Niko nema pravo da nam kaže s kim ćemo sarađivati… Vojno smo neutralni, naglasio je on i dodao das ne može biti ništa loše u tome što Srbija ima saradnju i sa američkom i sa ruskom vojskom.

Direktor Teleoptik žiroskopa Milan Nastić rekao je da su u renovirasnoj proizvodnoj hali postavljene nove numeričke mašine, koje će biti daleko efikasnije od postojećih, „za pet-šest puta“.

On je dodao da su već potpisani milionski ugovori za sledeću godinu, što se nije desilou protekle 2,5 decenije, a da je više stranih kompanija najavilo dolazak i pregovore u januaru i februaru.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović podsetio je na tradiciju Teleoptika dugu 95 godina, i njen značaj u budfućim projektima razvoja borbenih sistema, na kojima Ministarstvo radi.

On je kao primer naveo mogućnost Teleoptika da proizvodi upravljačke blokove raznih raketnih sistema, kao i delova napadno-navigacijskih sistema kojima će se modernizovati avioni „Orao“. 

Obilazak dežurnih snaga u sistemu PVO  

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obići će dežurne snage angažovane u sistemu protivvazduhoplovne odbrane u kasarni „Aerodrom“ u Pančevu i sa njima dočekati Novu 2018. godinu.

Obilazak počinje 31. decembra u 23 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari