Vulinovi socijalisti preuzeli Tigar 1Foto: Fonet

Svega nekoliko dana nakon što je Aleksandar Vulin preuzeo resor odbrane, istaknuti funkcioneri njegovog Pokreta socijalista, kojima je formiranjem nove Vlade prestao mandat u Ministarstvu rada, postavljeni su u poslovni vrh pirotske fabrike Tigar a.d.

Tako su državni sekretari, jedan savetnik i zamenica šefa kabineta postali deo upravljačke garniture već početkom jula, na redovnoj Skupštini tog akcionarskog društva, gde je od pet članova, četiri iz PS, a početkom avgusta, umesto prethodnog nestranačkog direktora postavljen je novi, takođe bivši državni sekretar iz Vulinovog ranijeg ministarstva.

Politički postavljen menadžment međutim, još nije uspeo da razbije najveću strepnju više od hiljadu radnika Tigra – da će zbog nedovoljno uspešne dvogodišnje reorganizacije, fabrika otići u bankrot, biti prodata za male pare i bez obaveza prema zaposlenima. Oni ukazuju da na lageru mesecima nema sirovine, zbog čega je proizvodnja minimalna, a niske plate kasne mesec i po do dva. Novo rukovodstvo uzda se u pomoć države, koja je i do sada bila nesebična. Naime, država je prihvatila da svoj dug, „težak“ oko 20 miliona evra, konvertuje u kapital i tako je dobila oko 60 odsto udela u Tigru. Preostali dug prema komercijalnim poveriocima procenjuje se na više od 45 miliona evra, što kroz UPPR koji je sada već istekao, nije moglo značajnije da se umanji.

Novo poslovodstvo se zato ponovo obraća državi od koje očekuje da im preko Fonda za razvoj ili subvencijama obezbedi novac za sirovine. Tvrde da imaju sklopljene ugovore po kojima bi do kraja godine mogli da rade u tri smene, zainteresovane nove kupce, ali im nedostaju obrtna sredstva da pokrenu proizvodnju. Uzdaju se i u novi UPPR koji bi sada, kažu, pod boljim uslovima sklopili sa poveriocima.

– Verujem da nas banke neće blokirati do kraja godine i da će nam dati šansu da pokrenemo proizvodnju, jer su i same svesne da bez toga neće moći da u boljem procentu naplate svoja potraživanja. Verujem i da imamo šanse da sklopimo novi UPPR, a neki od poverioca prihvataju i naplatu 75 odsto duga – kaže za Danas novi direktor Vladimir Ilić i dodaje da novac za repromaterijal pokušavaju da preko SDPR-a dobiju i iz avansnih plaćanja po već sklopljenim ugovorima.

Novi predsednik NO, Dragan Todorović, ističe za naš list da je dug Tigra pre nego što je svoja potraživanja država konvertovala u udele, procenjivan i na 100 miliona evra, a da je značajno smanjen u prethodne dve godine zahvaljujući radnicima i bez dodatnih podsticaja iz republičke kase. Tvrdi da su radnici sada „oduševljeni dinamikom kojoj im novi menadžment isplaćuje zaostale zarade“.

– Ako se sada obezbedi novac za sirovine, firma će imati perspektivu, jer se za našu proizvodnju, za programe po NATO standardima interesuju kupci iz Litvanije, sa armijama Finske i Norveške već imamo ugovore koji do kraja godine moraju da se realizuju, kao i isporuka vatrostalnih čizama za Hong Kong i opanaka u Japan, a strani partneri zainteresovani su i da obnovimo sportski program – kaže Todorović i dodaje da je pronalaženje strateškog partnera poslovno opredeljenje za naredni period.

Mali akcionari, kojima je nakon konverzije duga u državno vlasništvo značajno smanjen udeo u kapitalu Tigra, ne dele optimizam Vulinovih socijalista. Oni podsećaju da je i pre novih imenovanja, na čelu Nadzornog odbora bio predstavnik te partije, ali da nije reagovao na njihove primedbe zbog čega je podneta i krivična prijava. Ističu da brojne poslovne prilike da se uspostavi saradnja sa partnerima iz Rusije, Belorusije i Ukrajine, nisu iskorišćene, a da je ta mogućnost shvaćena olako ilustruju primerom iz kataloga, gde je ponuda gumene zaštite za rezervoare ruskog Mig 21, za koju jedino Tigar na Balkanu ima licencu, ilustrovana slikom borbenog NATO aviona F-16. Tvrde i da se kontrola poslovanja obavljala nezainteresovano, putem elektronskih sednica a jedan od „bisera“ je da se nestanak više hiljada pari obuće pravdao rečima „magacioner se zabrojao“.

Za sudbinu Tigra zabrinut je i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, jer je ta firma sa 1.200 zaposlenih, njihovih porodica i manjih dobavljača, važna za grad. On potvrđuje da bez nove državne intervencije Tigar nema šansu da opstane na tržištu, jer poslovanje sa malim profitom ne može da pokrije dugove nagomilane u prethodnom periodu.

– Tigar je imao jednu veliku ekspanziju pre desetak godina, jedan od njegovih kapitalnih projekata je Slobodna zona Pirot, gde je glavni akcionar a u njoj je sada 30-ak proizvodnih pogona. Imali su i druga ulaganja, ali je to i period kada se firma „preinvestirala“, zatim je došla kriza i oni su počeli da gomilaju dugove. Dobro je to što je država bila spremna da pomogne, očekujemo da će i sada imati razumevanje jer bez svežeg novca fabrika neće moći da uđe u ozbiljniju proizvodnju, a mi iz Grada uradićemo sve što je u našoj nadležnosti da pomognemo – kaže Vasić.

Ministrova ekipa

Predsednik Nadzornog odbora Tigra a.d. od jula ove godine je Dragan Todorović, donedavno državni sekretar u ministarstvu rada, ali i zamenik predsednika Pokreta socijalista. Dejan Jovešić, koji je pre toga bio specijalni savetnik ministra, a postavljenje na tu funkciju mediji su propratili podsećanjem da je ranije bio prekršajno osuđivan zbog nasilničkog ponašanja, novi je član NO, kao i Jelena Bećanović, donedavno zamenica šefa Vulinovog kabineta u prethodnom ministarstvu. Predsednik NO Tigra iz ranijeg mandata, Nebojša Petrović, profesor na Mašinskom fakultetu i predsednik GO Pokreta socijalista Beograda, ostao je u tom telu, a po osnovu udela od oko pet odsto kapitala, član koji jedini nema partijsku knjižicu je Milutin Radenković, vlasnik firme Nikomms. Pre nešto više od mesec dana novi generalni direktor pirotske kompanije postao je, takođe bivši državni sekretar u Ministarstvu rada, Vladimir Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari