"Ofanziva" partijskih kadrova na konkurs za gradske službenike u Nišu? 1Foto: FoNet/ Marko Misic

Na konkurs za 23 službenička radna mesta u Gradskoj upravi Niša, inače prvom te vrste u ovoj godini, prijavilo se ukupno 574 kandidata, odnosno 25 kandidata po jednom radnom mestu, saopšteno je Danasu.

Veliki broj zainteresovanih neki od stručnjaka smatraju „ofanzivom“ partijskih kadrova na sigurno uhlebljenje u javnom sektoru, što je „uobičajena praksa“ u Nišu i Srbiji. Konkurs je raspisan za inspekcijske, kontrolne, administrativne, pravne, ekonomske, finansijske i poslove protokola i odnosa sa javnošću u 16 gradskih sekretarijata i službi. U Gradskoj upravi kažu da je u toku pregled ispravnosti prijava od strane komisije za sprovođenje konkursa koju je formirao načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić. Komisija će sačiti listu za izbor najviše tri „najbolja“ kandidata po jednom radnom mestu, a rešenje o izboru svakog novozaposlenog doneće Janić.

– Nakon nedavno objavljenih prepiski unutar zatvorene viber grupe (funkcionera i članova SNS-a u Nišu, p.a.), jasno je da postoje velika očekivanja partijskih članova za zaposlenje u javnom sektoru po osnovu članstva. Očigledno je da postoje unutarstanačka obećanja te vrste, i to ne samo članstvu najvećih vladajućih stranaka, već po svoj prilici i pojedinih manjih stranaka, koje su i kreirane na obećanju o zapošljavanju. Jasno je, takođe, da da unutar najvećih vladajućih stranaka postoji i „glumljenje“ demokratije i vladavine prava, zbog čega se one unutar sebe „bave važnim temama“ i propagiraju „rešavanje problema“, što je takođe motiv za njihovo članstvo da „poštuje“ konkurse i da se javlja na njih- kaže za Danas Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Jovanović kaže da su interesovanju za ovaj konkurs „doprineli i nezavisni mediji koji su ga najavljivali i pisali o njemu“. Ovi mediji bi, takođe, trebalo da ohrabre građane koji nisu članovi stranaka, već smatraju da je njihova stručnost kriterijum da dobiju posao, da se javljaju na ovakve konkurse, dodaje.

Internet portal Južne vesti i opozicioni stranački portal Niška inicijativa objavili su početkom ovog meseca deo prepiske unutar zavorene viber grupe u kojoj su učestvovali funkcioneri i članovi Mesnog odbora SNS-a u niškoj gradskoj opštini Medijana, a u kojoj se precizira način stranačkog zapošljavanja u javnom sektoru. Predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić je naveo da prioritet u zapošljavanju imaju stranački poverenici, potom odbornici i aktivisti „koji pune autobuse (za skupove Aleksandra Vučića i stranke, p.a.) i skupljaju članarinu“, pa ostali aktivisti.

Budžet za 2020. godinu predviđa 167 novozaposlenih u lokalnoj samoupravi 

Prema budžetu grada Niša, ove godine bi u “organima i službama lokalne vlasti“ trebalo da bude zaposleno na neodređeno vreme 167 novih radnika, tako da će ukupan broj zaposlenih biti 1235. Za njihove zarade građani će izdvojiti 1.239.884.619 dinara. Od ukupnog broja novozaposlenih, 147 će naći uhlebljenje u Gradskoj upravi, a ostatak u gradskim opštinama. Novozaposlene neće imati opštine Palilula i Niška Banja, koje će smanjiti broj radnika za jednog, podnosno dva, dok će opštine Medijana, Pantelej i Crveni Krst zaposliti ukupno 23 nova službenika. Najveći broj zaposlenih imaće opština Pantelej (59), a najmanji opština Niška Banja (40). Eventualno dodatno zapošljavanje u toku ove godine regulisaće se rebalansom budžeta. Prošle godine je „u organima i službama lokalne vlasti“ bilo zaposleno ukupno 1068 radnika, za čije plate su građani izdvojili 1.152.982.534 dinara. U Gradskoj upravi Niša bilo je zaposleno 827 radnika, a u pet gradskih opština ukupno 241 radnik. Od gradskih opština najveći broj radnika imala je Palilula (57), a najmanji Niška Banja i Crveni Krst (42).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari