Foto: Stanislav Milojković

U osam ovogodišnjih meseci ostvareno je 68.500 noćenja, što je za 16 posto više nego u 2016. godini.

Od ukupnog broja posetilaca, stranci su činili 42 odsto, odnosno 24 procenta više nego lane, i oni su ostvarili 45 odsto noćenja. Prosečna dužina boravka gostiju u Kragujevcu je, kao što pokazuje broj noćenja, dva dana. Najposećenije turističke destinacije u Kragujevcu i dalje su spomen-park „Kragujevački oktobar“ i Muzej „21. oktobar“ u Šumaricama.

– Strani, pa čak i domaći turisti često se iznenade kada saznaju da je Kragujevac bio prva prestonica moderne Srbije i kolevka zakonodavnih, industrijskih, obrazovnih i kulturnih ustanova, koje su u njemu osnovane. Jedan od svetskih trendova je i dugo zanemarivan Prvi svetski rat, o kome se tek sada otkrivaju mnoge istine, među kojima su i uloga i značaj Kragujevca kao privremene, odnosno ratne prestonice Srbije u Velikom ratu, kažu u GTO-u.

Otuda je, ističu, interesovanje turista sve više usmereno prema Miloševom vencu i građevinama baroka, kao što je Palata suda, koja je bila sedište Vrhovne komande Srpske vojske do njenog povlačenja preko Albanije, zatim neoklasicizma (Prva gimnazija), secesije (Blok „Moskva“), belepoka (Stara Zastavina upravna zgrada), orijenta (Amidžin konak) i stare engleske industrijske arhitekture (Topolivnica i Milošev Arsenal).

Dodaju da pažnju turista i posetilaca nesmanjenim intenzitetom i dalje privlače Muzej „21. oktobar“ i Spomen-park u Šumaricama, sa svim svojim humkama, uz razgledanje grada i njegovih brojnih znamenitosti. Sve veći broj turista, navode u GTO-u, posećuje i crkve i manastire u okolini Kragujevca.

U GTO-u očekuju veliki broj posetilaca i do kraja godine, posebno tokom predstojećih +tradicionalnih oktobarskih komemoracije (Veliki školski čas u Šumaricama i druge) kojima se odaje pošta nedužnim žiteljima centra Šumadije, koje su vojnici nemačkog okupatora, uz pomoć ljotićevaca, ovde streljali od 19. do 21. oktobra 1941. godine. Ovoga meseca ovde traju i uobičajene Oktobarske svečanosti kojima se 21. oktobra obeležava i Dan oslobođenja Kragujevca.

Arsenal fest povećao promet

Turističku ponudu i promet u Kragujevcu je uveliko obogatio i Arsenal fest koji, posle Egzita, slovi za najznačajniji rok festival u regionu. Arsenal fest, otuda, iz godine u godinu posećuje sve veći broj ljubitelja te vrste muzike iz zemlje i inostranstva.