Za godinu dana i grad i sneg uništili maline 1

Sneg je prošle noći bukvalno dotukao maline i kupine u selima podno Golije i Javora, ali i poljoprivredne proizvođače, koji se još nisu ni oporavili od grada koji je pre tačno godinu dana uništio njihove zasade.

Tokom noći palo je pet do 10 centimetara snega i čujem od komšija da je nekima šteta i do 60 ili 70 odsto. Kod mene su neke njive više stradale, neke manje, ali šteta je sigurno 50 odsto – kaže za Danas Miro Jovanović iz sela Sivčine. Iako je počeo da kopni po selima, po brdima se sneg, kako kaže Jovanović, celog dana juče i dalje „beleo“.

– Pokušao sam da pomognem komšiji da podigne protivgradnu mrežu, koju je srušio sneg. Sneg je težak, nije uspela da izdrži – priča ovaj ivanjički poljoprivrednik.

Na pitanje da li su ovog puta, poučeni iskustvom od prošle godine kada im je grad pobio useve, uplatili i osigurali zasade, Miro Jovanović kaže da jesu, ali od grada. „Od snega ih nismo osigurali, niko nije znao da će da padne ovoliko u maju. Eto, ni Bog nas ne voli“, kaže Jovanović.

Do guše u kreditu kojim je ceo ovogodišnji rod finansirao, Jovanović kaže da ne zna šta će sad da radi. U bezizlaznoj situaciji je bio i pre ovog snega, jer je prošle godine podigao kredit za maline koje mu je grad uništio 14. maja. Krivicu su, malinari i ostali poljoprivrednici iz Ivanjice, delom prebacili na državu koja nije na vreme dala dozvolu da se ispale protivgradne rakete iako su već bile kupljene.

Država, odnosno premijer Aleksandar Vučić tada je obećao da će država nadoknaditi 50 odsto štete, ali se i posle nekoliko sastanaka u Vladi i dopisa koje su dobijali, to na kraju nije desilo. Prošlog meseca više od 400 od 1.370 poljoprivrednika iz ivanjičkog kraja, protestovalo je tražeći da se ispuni ono što im je obećano, ali još ništa.

Procenjena šteta prošlog maja samo za zasade maline i kupine, ne uzimajući u obzir druge useve u Ivanjici, bila je 800 miliona dinara. Jovanović napominje da je šteta na po hektaru malina i šljiva i 30 ari kupina, koliko je lane imao, ukupno šest miliona dinara. Umesto tri miliona dinara Jovanoviću kao i ostalim poljoprivrednicima u Ivanjici opština je obećala deo od 14 miliona dinara koliko je dobila od države, što je u njegovom slučaju svega stotinak evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari