Za javne radove preko 16 miliona dinara 1

U Gradskoj upravi Požarevca potpisan je sporazum za izvođenje javnih radova u tekućoj godini, na kojima će se angažovati nezaposlena lica. Ugovor su potpisali gradonačelnik Požarevca Bane Spasović i direktorka požarevačke filijale Nacionalne službe zapošljavanja, Sonja Mirić.

Više od 16,3 miliona dinara izdvojeno je u okviru ove mere aktivne politike zapošljavanja, koja je predviđena Lokalnim planom zapošljavanja za 2017. godinu. Devet miliona dinara koje je izdvojio grad Požarevac i 7,3 miliona koje je za ovu namenu odredila Nacionalna služba za zapošljavanje, biće posredno usmerena na teže upošljive kategorije, naše ljude, sugrađane, kojima je posao najpotrebniji. Novčana naknada neto po licu iznosi 18 000 dinara.

Na konferenciji za medije gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je izjavio da je jedna od mera u budžetu grada, za smanjenje broja nezaposlenih i izdvajanje subvencija za nove investitore, koji žele da dođu u naš grad.

“Obećali smo da ćemo ove godine izdvojiti veća sredstva za zapošljavanje i to smo sada ispunili. Prošle godine za javne radove izdvojili smo tri, a ove godine devet miliona, što je tri puta veća suma. Posle potpisivanja sporazuma sa Nacionalnom službom zapošljavanja, sada očekujemo raspisivanje konkursa za javne radove”, kazao je gradonačelnik. Direktorka požarevačke filijale NSZ, Sonja Mirić, istakla je da je grad Požarevac za ovu godinu izdvojio najveća sredstva do sada.

“Javni radovi pomoći će teže zapošljivim kategorijama da imaju prihod u periodu od jednog do četiri meseca. Reč je o onima joji su starosti do 30 godina, koji su tehnološki viškovi i koji imaju preko 50 godina”, rekla je Sonja Mirić. Ona je istakla da će nezaposleni tokom javnih radova dobijati mesečno 30.273 dinara bruto, odnosno 18.000 neto, koliko je odredila Republika Srbija. Ukoliko javni radovi budu trajali mesec dana, biće upošljena 484 lica, a ako traju četiri meseca, angažovaće se 119 nezaposlenih. Javni radovi u Požarevcu su se izvodili i prošle godine. Nezaposlena lica tada su radila na uređenju kruga šećerane, ergele “Ljubičevo” i pristupnog puta ka industrijskoj zoni.
Poziv za konkurs biće uskoro raspisan i na taj način moći će seangažovati nezaposlena lica sa teritorije Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari