Promena tehnologije otpepeljavanja, transporta i deponovanja pepela i šljake najveći je ekološki projekat koji će ove godine biti realizovan u Srbiji. Zahvaljujući donaciji Evropske agencije za rekonstrukciju od 28 miliona evra, koliko će biti uloženo u novi sistem za transport i odlaganje pepela, žitelji Obrenovca dobiće zdraviju životnu sredinu.

Promena tehnologije otpepeljavanja, transporta i deponovanja pepela i šljake najveći je ekološki projekat koji će ove godine biti realizovan u Srbiji. Zahvaljujući donaciji Evropske agencije za rekonstrukciju od 28 miliona evra, koliko će biti uloženo u novi sistem za transport i odlaganje pepela, žitelji Obrenovca dobiće zdraviju životnu sredinu. Sačuvaćemo podzemne vode, eliminisati razvejavanje pepela sa naših deponija i smanjiti površine za odlaganje – izjavio je juče u Obrenovcu Boško Buha, direktor Termoelektrane Nikola Tesla najavljujući početak realizacije projekta izgradnje novog sistema za transport i odlaganje pepela na TENT B.
Republički ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović istakao je da srpski energetski objekti imaju obavezu da ekološke parametre prilagode zakonodavstvu Evropske unije i da je izgradnja novog sistema za transport i odlaganje pepela na TENT B važan korak na tom putu. On je dodao da zahvaljujući donacijama Evropske unije energetski sektor u Srbiji od zagađivača sve više postaje vodeći sektor u privredi Srbije. Šef Misije EU u Beogradu Žozep Ljoveras istakao je da je ovaj projekat veoma važan sa stanovišta integracije Srbije u Evropsku uniju i dodao da „nije slučajno što je Evropska unija uložila mnogo novca u razvoj energetskog sektora u Srbiji.
– Modernizacija transporta pepela i šljake u termoelektranama Elektroprivrede Srbije započinje ovde u TE Nikola Tesla B, ali posao nastavljamo i u Kostolcu. U modernizaciju deponija naših termoelektrana ukupno će biti uloženo oko 110 miliona evra. Sledeće godine počinjemo izgradnju postrojenja za odsumporavanje termoelektrana. To će biti izuzetno važni projekti, čija se vrednost procenjuje na 510 miliona evra – rekao je generalni direktor Elektroprivrede Srbije Vladimir Đorđević.
On je podsetio da su na redu novi veliki razvojni projekti, kao što je izgradnja dve najsavremenije termoelektrane ukupne snage 1.400 megavata. Za rad tih termoelektrana biće potrebno obezbediti ugalj pa će EPS u kopove investirati oko 700 miliona evra.
– EPS želi da u saradnji sa velikim evropskim kompanijama izgradi kapacitete koji će u narednih 25 godina omogućiti sigurno snabdevanje iz elektrana u Srbiji. Time ćemo obezbediti dovoljno električne energije za razvoj srpske privrede. Uporedo s tim nastavljamo procese restrukturisanja kompanija koji su u funkciji poštovanja regulative predviđene, između ostalog, ugovorom o energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope – zaključio je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari