Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrići ambasador Švajcarske u Beogradu Ervin Helmut Hofer potpisali su juče u Obrenovcu ugovor o donaciji švajcarske vlade od 10,56 miliona franaka namenjenih modernizaciji sistema nadzora u Termoelektrani „Nikola Tesla B“.

– Modernizacijom sistema za nadzor i upravljanje u Termoelektrani Nikola Tesla B biće povećana efikasnost rada čime će se godišnja potrošnja uglja smanjiti za 226.000 tona, a time i emisija štetnih gasova. Očekuje se da će modernizacija sistema bloka B1 biti završena do 2013, a bloka B2 do 2014. godine. U ovaj projekat biće uloženo 28,6 miliona franaka, od čega će 18,04 miliona obezbediti Elektroprivreda Srbije. Modernizacijom termoelektrane „Nikola Tesla“ povećava se pouzdanost celokupnog elektroenergetskog sistema Srbije, ali i podiže nivo zaštite životne sredine. Na taj način Srbija se približava standardima Evropske unije – rekao je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

On je dodao da će u narednih pet do šest godina biti realizovane velike investicije u energetici Srbije, što će omogućiti otvaranje novih radnih mesta. Ambasador Švajcarske Ervin Helmut Hofer podsetio je da je Švajcarska od 2000. godine investirala više od 10 miliona evra u projekte u energetici. „Saradnja Srbije i Švajcarske u oblasti energetike uvek je bila dobra i postala je model za saradnju sa drugim zemljama u regionu“, naglasio je Hofer.

Kako je rečeno na konferenciji, prvi posao posle postpisivanja ugovora biće izbor konsultanta za realizaciju donacije, koji će biti završen do avgusta ove godine u Švajcarskoj. Potom će biti objavljeni tenderi za nabavku opreme. Tender za blok B1 trebalo bi da bude završen do 2010. godine, a za blok B2 do 2012. godine.

Ugovor o Južnom toku iduće nedelje

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da će Srbijagas i Gasprom, najverovatnije iduće nedelje u Sočiju potpisati osnovni sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok. On nije želeo da obelodani datum potpisivanja sporazuma kojim će, kako je rekao, biti predviđeni uslovi za osnivanje zajedničkog preduzeća za upravljanje delom Južnog toka kroz Srbiju. Škundrićje istakao da će potpisivanje sporazuma o izgradnji međunarodnog gasovoda Južni tok biti na „visokom nivou“, ali nije mogao da kaže da li će u Sočiju biti predstavnici svih država koje učestvuju u tom projektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari