Za razvoj turizma u Srbiji potrebno je da država u tu privrednu granu u narednih 10 godina godišnje ulaže do 50 miliona evra, jer će tako ohrabriti i privatne investitore, izjavio je juče ministar trgovine, turizma i usluga Bojan Dimitrijević. On je na otvaranju kursa o edukaciji zaposlenih u turizmu, u Beogradu, predstavio strategiju razvoja turizma Srbije do 2015.

Za razvoj turizma u Srbiji potrebno je da država u tu privrednu granu u narednih 10 godina godišnje ulaže do 50 miliona evra, jer će tako ohrabriti i privatne investitore, izjavio je juče ministar trgovine, turizma i usluga Bojan Dimitrijević. On je na otvaranju kursa o edukaciji zaposlenih u turizmu, u Beogradu, predstavio strategiju razvoja turizma Srbije do 2015. godine, ocenivši da su strateške prednosti turizma u Srbiji ljudi, geostrateški položaj, voda, priroda, baština i srpski način života.
– Nekoliko stotina kredita izdvojeno je za privatni sektor za razvoj malih i srednjih preduzeća u oblasti turizma, a samo iz Nacionalnog investicinog plana je više od 50 preduzeća povuklo je kreditna sredstva od 200.000 evra, pa naviše. U planu je da Srbija do 2015. godine dobije 79.000 soba i 170.000 ležajeva, kao i da broj turista sa sadašnjih dva miliona poraste na oko sedam miliona. Cilj je da se broj noćenja sa 6,7 miliona, poveća na 20 miliona, dok bi učešće stranih turista trebalo sa 20 odsto da se poveća na 50 odsto – rekao je Dimitrijević i dodao da je cilj da prihod od turizma 2015. godine bude dve milijarde evra.
On je budućem ministru turizma poručio da je neophodno da se osnuje Agencija za razvoj turizma, jer je ona osnov za privlačenje investicija i razvoj turističkih destinacija. Dimitrijević je, takođe, saopštio da je raspisan tender za novi vizuelni identitet Srbije, odnosno za novi logo, slogan i znak i ukazao na značaj završetka privatizacije velikih hotela, jer se od te oblasti očekuju prihodi i do 1,5 milijarde evra, a najbitnije je završiti privatizaciju Putnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari