Za osiguranje u Srbiji isplaćeno 35 milijardi dinara 1Foto: FreeImages / Dennis Bos

Sektor osiguranja je tokom 2016. isplatio privredi i građanima skoro 35 milijardi dinara kao naknadu za nastalu štetu.

Novac, direktno vraćen privredi i građanima, doprineo je da se znatno umanje posledice štetnih događaja u proteklom periodu, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo Odbor za osiguranje u Privrednoj komori Srbije, u okviru godišnje sektorske analize osiguranja.

Ukupna prikupljena premija tokom prethodne godine zabeležila je rast od 9,7 odsto u odnosu na 2015. godinu i dostigla je 88,78 milijardi dinara (719 miliona evra, odnosno 758 miliona dolara).

Udeo premije životnih osiguranja u ukupnoj premiji, što je jedan od pokazatelja stepena razvoja tržišta osiguranja, takođe je nastavio rast i sa 23 milijardi dinara premije dostigao je gotovo 26 odsto udela u ukupnoj premiji. Sektor životnog osiguranja zabeležio je rast tokom prethodne godine od 19 odsto, dok neživotna osiguranja beleže rast od 6,8 odsto. U okviru sektora neživotnih osiguranja, značajan rast zabeležila su osiguranja od opšte odgovornosti sa 26,1 odsto i zdravstveno osiguranje sa 37,9 odsto.

Najveći udeo u ukupno prikupljenoj premiji i dalje beleži obavezno osiguranje od autoodgovornosti sa 34 odsto i ukupnom premijom od 30,3 milijardi dinara, a sledi sektor životnog osiguranja sa 26 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari