Projekat „Rehabilitacija sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje“, čija implementacija je planirana u narednih pet godina, a prvi radovi su započeli u aprilu prošle godine – nastaviće da se realizuje zahvaljujući odobrenom kreditu Svetske banke. Od ukupno 50 miliona dolara određenih za te namene, najveći deo upotrebiće se za građevinske radove koji obuhvataju popravke nasipa i drenažnih sistema.

Projekat „Rehabilitacija sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje“, čija implementacija je planirana u narednih pet godina, a prvi radovi su započeli u aprilu prošle godine – nastaviće da se realizuje zahvaljujući odobrenom kreditu Svetske banke. Od ukupno 50 miliona dolara određenih za te namene, najveći deo upotrebiće se za građevinske radove koji obuhvataju popravke nasipa i drenažnih sistema. Deo kreditnih sredstava biće upotrebljen za osnivanje asocijacije korisnika voda iz sistema za navodnjavanje. Reč je o pilot projektu, jer takva udruženja kod nas do sada nisu postojala niti je to propisima na odgovarajući način regulisano. Najzad, deo novca iz odobrene kreditne linije upotrebiće se za unapređenje kapaciteta Republičke direkcije za vode, a imajući u vidu velike nepogode i poplave koje su se poslednjih godina dešavale u našoj zemlji, jasno je da su i u tom delu potrebna velika ulaganja – rekao je za Danas Dmitar Žakula, samostalni savetnik u Republičkoj direkciji za vode, koji je i koordinator projekta.
On dodaje da su dodatna sredstva odobrena za saniranje objekta za odbranu od poplava, a u saopštenju Svetske banke kaže se da je, u saradnji sa Vladom Srbije, zaključeno da je „imajući u vidu štetu na infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu od poplava 2005. i 2006. godine, zaštiti od poplava potrebno posvetiti veću pažnju nego u prošlosti“.
Da podsetimo, odbor direktora Svetske banke odobrio je prošle nedelje ukupno 192,5 miliona dolara za realizaciju pet projekata u Srbiji.Od toga dva projekta su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Osim sredstava koja će biti plasirana u vodoprivredu, kreditiraće se i projekti za unapređenje konkurentnosti srpske poljoprivrede.
Prema rečima Danila Golubovića, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Srbije, za projekte koji će omogućiti bolji plasman domaćih proizvoda na međunarodnom tržištu Svetska banka je odobrila sredstva u ukupnom iznosu od 12,5 miliona dolara, a finansiraće se tri grupe projekata. U prvom redu, predviđeno je osnivanje agencije za ruralna plaćanja preko koje će se vršiti isplata subvencija, premija i drugih podsticajnih sredstava poljoprivrednicima. Kreditiraće se i program edukacije područnih službi, odnosno obučavanje farmera u izradi biznis planova i korišćenju sredstava koja će biti dostupna iz pretpristupnih i pristupnih fondova Evropske unije. Najzad, deo zajma namenjen je i generalnoj podršci razvoju sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari