Za popis nekretnina šest miliona švajcarskih franaka 1

Od ukupno 92 opštine koje su konkurisale, na adrese 45 izabranih od danas će početi da stižu obaveštenja o učešću u projektu „Reforma poreza na imovinu“, koji u potpunosti finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Zvanično i svečano potpisivanje dokumentacije o učešću i prvi zajednički sastanak najavljeni su za sredinu decembra.

– Prilikom odabira gradova i opština, kriterijum kojim smo se rukovodili bio je kvalitet prijave a cenili smo i to koje su sredine pokazale najviše motivacije pri popunjavanju aplikacione forme. Važni razlozi za njihov odabir bili su i „grupne prijave“, odnosno spremnost opština koje su geografski blizu na međuopštinsku saradnju i time bolju naplatu poreza na imovinu, dok je treći kriterijum bio da li su u nekoj bliskoj prošlosti i same radile nešto da prošire obuhvat i povećaju stepen naplate poreza, i to bez pomoći donatorskih organizacija. Izabrali smo i četiri opštine koje su se pojedinačno prijavile, ali su pokazali izuzetno veliki stepen želje da se uključe u projekat – kaže za Danas Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog projekta „Reforma poreza na imovinu“.

On dodaje da će projekat planiran da traje četiri godine, raditi na tome da se što više nekretnina uvede u poresku evidenciju, kao i da se realno stanje imovine na terenu slaže sa poreskom prijavom koju građani plaćaju. Za početak opštine i gradovi će sa svoje liste nezaposlenih iz Nacionalne službe za zapošljavanje birati ljude koji će na određeno vreme raditi kao popisivači i odlaziti u kontrolu nepokretnosti tih gradova i opština. Troškove za njihove zarade snosiće projekat „Reforma poreza na imovinu“.

– Ceo projekat vredan je šest miliona franaka, a pet najuspešnijih opština podeliće bespovratni nagradni fond od milion franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske. Već sada je izvesno da će lokalne samouprave novac morati da potroše na infrastrukturne projekte koji će doneti dobrobit samoj lokalnoj zajednici – objašnjava Grunauer i naglašava da će se insistirati na tome da građani budu uključeni u odluku na šta će se tačno potrošiti novac dobijen od nagrade.

Podsetimo, ovo je drugi krug projekta koji je već imao svoju „pilot fazu“ u periodu od 2013. do 2016. godine. Tada je učestvovalo devet opština iz istočne Srbije, koje su nakon snimljenog stanja na terenu, u proseku gotovo udvostručile (197 procenata) fiskalnu naplatu, pri čemu se poreske stope nisu menjale. Nagradu od milion franaka koju je i tada obezbedila švajcarska Vlada, podelilo je pet opština, pri čemu je po rezultatima najviše novca pripalo Boljevcu, zatim Negotinu, Sokobanji, Velikom Gradištu i Zaječaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari