Foto: Arhiva

Mihajlović je istakla da je izgradnja brze pruge Beograd -Budimpešta trenutno najvažniji i najvredniji infrastrukturni projekat u Srbiji i regionu.

Ovaj projekat važan je ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje sa regionom i EU, kao i za povezivanje srednje Evrope sa lukom Pirej, u okviru kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put”, kazala je Mihajlović.

Ona je istakla da su radovi već počeli na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, gde rade kineske i ruske kompanije, a od danas imamo i ugovor za preostalih 108 kilometara i radovi bi mogli da počnu u 2019. godini.

Potpredsednica Vlade istakla je da se o zaključenju ovog ugovora sa kineskom stranom intenzivno pregovaralo skoro godinu dana i da su ispregovarani najpovoljniji uslovi za Srbiju.

Srbija se i na ovom samitu potvrdila kao najvažniji partner Kine kad je reč o infrastrukturnim projektima, a verujem da će ovaj projekat biti primer za druge kineske projekte u regionu, kazala je Mihajlović.

Radove na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Novi Sad -Subotica izvodiće kineske kompanije “Čajna rejlvej internešenel” i “Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani”, koje izvode radove i na deonici Beograd-Stara Pazova.

Mihajlović je danas u Sofiji, u ime Vlade Srbije, potpisala i Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Kine o zajedničkoj podršci izgradnji Industrijskog parka za voće i povrće.

Pored ova dva dokumenta, potpredsednica Vlade je u Sofiji potpisala i Memorandum sa kineskom kompanijom “Čajna roud end bridž korporejšn” u vezi sa rekonstrukcijom pruge Beograd-Niš, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.