U okviru mera za ravnomerniji regionalni razvoj Srbije u budžetu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja predviđena su sredstva u iznosu od 100 miliona evra. Sredstva će biti upotrebljena za otkljanjanje postojećih razlika u stepenu razvijenosti opština u Srbiji. Ta sredstva uvećaće i 20 miliona evra iz Fonda za razvoj, koja će se usmeriti za kredite malim i srednjim preduzećima u 35 najugroženijih opština u Srbiji.

U okviru mera za ravnomerniji regionalni razvoj Srbije u budžetu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja predviđena su sredstva u iznosu od 100 miliona evra. Sredstva će biti upotrebljena za otkljanjanje postojećih razlika u stepenu razvijenosti opština u Srbiji. Ta sredstva uvećaće i 20 miliona evra iz Fonda za razvoj, koja će se usmeriti za kredite malim i srednjim preduzećima u 35 najugroženijih opština u Srbiji. Reč je o kreditima sa jedan odsto kamate godišnje i rokom otplate do sedam godina, koji bi trebalo da pomognu razvoj i ulaganja u infrastrukturu i jačanje preduzetništva – izjavila je juče na konferenciji za novinare Verica Kalanović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.
Prema njenim rečima Regionalni dispariteti u stepenu razvijenosti opština u Srbiji najveći su u Evropi a odnos između najrazvijenijeg i najnerazvijenijeg okruga na osnovu indeksa razvojne ugroženosti je 1:7 dok je odnos najrazvijenije i najnerazvijenije opštine 1:15, rekla je Kalanović. I druga poređenja ukazuju na postojanje problema koji se mora rešavati. Tako je u oko 70 opština u republici registrovana masovna migracija stanovništva pa se, naprimer od 1991. do 2002. godine u Novi Sad doselilo više od 38 hiljada stanovnika, dok se iz Negotina u istom periodu iselilo više od 6.700, odnosno oko 15 odsto stanovništva. Najnerazvijenje opštine u Srbiji su Lebane, Bojnik, Tutin, Sjenica, a najrazvijenije su Beograd, Zrenjanin i Inđija. U Beogradu, prema podacima Zavoda za razvoj, na 100 zaposlenih ima 37 nezaposlenih, dok je u Tutinu na 100 zaposlenih evidentirano 246 nezaposlenih. Postoje i velike razlike u mesečnim zaradama. Tako je prosečna zarada isplaćena u januaru ove godine u Obrenovcu bila sedam puta veća nego plata u Beloj Palanci. Narodni dohodak po glavi stanovnika u Bečeju je 14,5 puta veći nego u Preševu.
Sektor za regionalni razvoj Ministarstva će u narednom periodu raditi na jačanju institucionalnih okvira. Prvi korak je učinjen donošenjem Strategije regionalnog razvoja Srbije od 2007.do 2012.godine, dok će primenu pomoći i najavljeni zakon o regionalnom razvoju, koji bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri sredinom naredne godine. Sredstva za razvoj 117 opština iz ovogodišnjeg budžeta će, ukoliko se ne iskoriste do kraja godine, biti preneta u 2008. godinu, rekla je na kraju Kalanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari