Za Srbiju još 166,4 miliona evra pomoći od EU 1Foto: Bojan Cvejić

Evropska unija je donela odluku o dodeli dodatnih 166,4 miliona evra za podršku pristupanju Srbije EU, koje će Srbija moći da iskoristi u naredne tri do četiri godine, saopštila je danas Delegacija EU u Srbiji, napominjući da je reč je o bespovratnim sredstvima, a ne o kreditima koji se otplaćuju uz kamatu iz budžeta.

Sredstva su, kako se dodaje, izdvojena iz paketa pomoći Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2016. „Ova nova podrška pokazuje koliko smo ozbiljni u pogledu evropske budućnosti Srbije. Nastavićemo da podržavamo modernizaciju Srbije i donosimo konkretne prednosti građanima“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Zahvaljujući sredstvima EU, u protekloj godini je podrška pružena velikom broju novih srpskih preduzetnika, dok su raseljene porodice i one pogođene poplavama iz 2014. obeležile slavu i dočekale Novu godinu u svojim domovima. Ulagali smo u obnovu Golubačke tvrđave kao i tunela i obilaznice oko ovog zdanja. Zajedno smo obnavljali škole i sistem za odbranu od poplava. EU je najveći izvor podrške Srbiji u rešavanju izazova migracija, navodi se u saopštenju.

Očekujemo da ove godine bude obnovljeno još nekoliko desetina obrazovnih ustanova širom Srbije, da rekonstrukcija Žeželjevog mosta u Novom Sadu bude završena i da srpski poljoprivrednici počnu da koriste fondove EU, dodaje se.

Ključne oblasti, dogovorene sa Vladom Srbije, u kojima će biti iskorišćeno 166,4 miliona evra su – podsticanje konkurentnosti i inovacija i podršku malim i srednjim preduzećima kroz finansiranje i pružanje savetodavnih usluga, podrška lokalnom razvoju, opštinama, lokalnim preduzećima i investicije u društvenu infrastrukturu, podizanje kvaliteta obrazovanja i veština kao i unapređenje pristupa obrazovanju kao podrške zapošljavanju. Ovim sredstvima biće finansirano učešće Srbije u programima EU poput Erazmus+, Horizon 2020, Kreativna Evropa, pružana podrška razvoju zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta, sprovođenju standarda EU i pristupnim pregovorima.

Takođe je predviđeno pružanje podrške akcionim planovima Srbije u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, unapređenju upravljanja granicama i kontrole migracija te suzbijanju prekograničnog kriminala. Sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći od 2001. i planiranih milijardu evra u naredne četiri godine, EU je daleko najveći partner Srbije, podseća se u saopštenju Delegacije EU u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari