Nema zastoja u finansiranju programa koji se realizuju iz Nacionalnog investicionog plana. Uredbom o privremenom finansiranju, koja je usvojena u decembru prošle godine, predviđeno je da se za finansiranje programa iz NIP iz budžeta izdvoji 15,46 milijardi dinara. Međutim, izuzetno lepo vreme u protekla dva meseca omogućilo je da se izvede više radova nego što je planirano i ta razlika pokrivana je iz budžetske rezerve.

Nema zastoja u finansiranju programa koji se realizuju iz Nacionalnog investicionog plana. Uredbom o privremenom finansiranju, koja je usvojena u decembru prošle godine, predviđeno je da se za finansiranje programa iz NIP iz budžeta izdvoji 15,46 milijardi dinara. Međutim, izuzetno lepo vreme u protekla dva meseca omogućilo je da se izvede više radova nego što je planirano i ta razlika pokrivana je iz budžetske rezerve. Ali, to je počelo prečesto da se koristi i zbog toga smo se odlučili za reviziju Uredbe za sve projekte koji su se realizovali brže, dok su programi čija realizacija još nije počela, izbrisani. U dogovoru sa ministarstvima koja su nosioci projekata, utvrđena je korekcija od oko četiri milijarde dinara, tako da nova vrednost investicija iz NIP koje će se realizovati u prva tri meseca, iznosi 19,55 milijardi dinara a iz izmenjene Uredbe nova vlada moći će da ima kompletan uvid u način trošenja sredstava iz NIP – izjavio je Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i koordinator Ministarstva finansija, na jučerašnjoj redovnoj konferenciji za novinare nakon sednice Vlade.

DINKIĆ: Izmena Uredbe loš znak

Beograd – Predsednik stranke G17 Plus Mlađan Dinkić izjavio je da odluka Vlade Srbije o izmeni Uredbe o privremenom finansiranju nije dobra i da je to znak da treba ubrzati pregovore o formiranju vlade. „Mislim da nije dobro da se bilo kakva odluka o investiranju donosi sada kada je na snazi privremeno finansiranje, već je potrebno što pre formirati vladu kako bi se NIP usvojio u okviru novog budžeta“, rekao je Dinkić novinarima posle razgovora sa šefom danske diplomatije Perom Stigom Melerom. On je rekao da mu nije jasno zašto se sada izdaci za NIP povećavaju za četiri milijarde dinara, kada je u prvom mesecu potrošena samo jedna milijarda dinara, a prošle godine devet milijardi.

On je naglasio da je neosnovana izjava koju je nekim medijima dao ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, da projekti stoje jer Ministarstvo finansija ne prebacije sredstva nosiocima investicija. „Za svaki nalog za koji postoji validna dokumentacija uredno se, u roku od nekoliko dana, prebacuju sredstva nadležnom ministarstvu, a problem može da se javi jedino ako je reč o usmenom dogovoru koji ne prate potrebni papiri“, istakao je Parivodić.

ĐOGOVIĆ: NIP proizvodi inflatorni pritisak

– Realizacija Nacionalnog investicionog plana će se odraziti na inflatorna kretanja, a u kojoj meri, to će zavisiti od obima, strukture i dinamike investicija. Sigurno je da će manje štete načiniti programi izgradnje saobraćajnica i ostalih infrastrukturnih objekata, jer se oni smatraju proizvodnim ulaganjem, ali će i oni proizvoditi inflatorni pritisak sve dok ne počnu da daju prve efekte. Daleko teži udar očekuje se od programa koji su klasična potrošnja. Međutim, treba imati u vidu da Narodna banka Srbije neće dozvoliti veća pomeranja na tržištu, i da može mehanizmima restriktivne monetarne politike da interveniše. Realno je očekivati da se u drugom kvartalu ti mehanizmi stave u funkciju, utoliko pre što će inflatorni efekat imati i već najavljeno poskupljenje struje i komunalnih usluga – kaže za Danas ekonomista Saša Đogović.

Da podsetimo, Nacionalni investicioni plan usvojen je avgusta prošle godine kao svojevrsni srpski nju dil kojim su predviđene investicije u sedam ključnih sektora. Predviđeno je da se jedna trećina sredstava utroši tokom 2006. godine, kada je za većinu programa trebalo pripremiti tehničku dokumentaciju i realizovati pripremne radove. Iako ministar Ilić tvrdi da je od planiranih 5,3 milijarde dinara, Ministarstvu za kapitalne investicije prebačeno samo 800 miliona zbog čega su neki radovi zaustavljeni, u Ministarstva finansija to demantuju i naglašavaju da ukupna vrednost programa koje vodi Ministarstvo za kapitalne investicije a koji će se realizovati do kraja narednog meseca, iznosi 3,84 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari