Za TE "Kosovo" 76,4 miliona evra namenjen smanjenju emisije štetnih materija 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Evropska unija pokrenula je projekat u vrednosti od 76,4 miliona evra namenjen smanjenju emisije štetnih materija najveće kosovske termoelektrane „Kosovo“ i poboljšanju životne sredine.

Projekat je pokrenuo visoki predstavnik/ potpredsednik EU, Žozep Borelj, tokom prošlonedeljne posete Kosovu, preneo je KoSSev.

Sredstva EU će se usmeravati kroz Instrument za pretpristupnu pomoć Evropske komisije (IPA), a biće upotrebljena za kupovinu filtera za elektranu. Očekuje se da će se ovim projektom smanjiti emisija štetne prašine za 35 puta, a azotnih oksida za 4 puta, čime će se nivo zagađenosti na Kosovu uskladiti sa EU standardima.

Kancelarija EU na Kosovu potpisala je prošle godine ugovor sa konzorcijumom evropskih kompanija, a očekuje se da će radovi biti završeni za tri godine. Termoelektrane „Kosovo A“ i „Kosovo B“ nalaze se u Obiliću, na oko 30 km od Prištine. Termoelektrane na lignit izgrađene su 1962. i 1983. godine i izvor su velikog zagađenja. Prema Svetskoj banci, one obezbeđuju 98 odsto električne energije u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari