Privatni penzijski fond Garant penzijsko društvo planira da u naredne tri godine zauzme 20 odsto tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja Srbije, izjavio je izvršni direktor društva za upravljanje tim fondom Miroslav Ekart. On je agenciji Beta kazao da bi broj članova do tada trebalo da dostigne 100.

Privatni penzijski fond Garant penzijsko društvo planira da u naredne tri godine zauzme 20 odsto tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja Srbije, izjavio je izvršni direktor društva za upravljanje tim fondom Miroslav Ekart. On je agenciji Beta kazao da bi broj članova do tada trebalo da dostigne 100.000 i izrazio očekivanje da će već do kraja 2007. godine to društvo imati 40.000 članova. Prema njegovim rečima, osnivački kapital fonda je dva miliona evra, dvostruko veći od zakonskog minimuma, a ulagači mogu očekivati prinos nešto veći od kamata na štednju kod poslovnih banaka.
Garant penzijsko društvo očekuje da će 90 odsto svih uplata izvršiti poslodavci za zaposlene, jer se uplate do 3.000 dinara ne oporezuju. Fond će u početku većinu sredstava ulagati u 100 odsto sigurne hartije od vrednosti, a manji deo u akcije, dok će se struktura ulaganja sa rastom fonda menjati u korist akcija. Srbija kao poslednja zemlja u regionu koja je uvela treći stub osiguranja, pokušala je Zakonom o dobrovoljnim penzijskim fondovima, da izbegne greške suseda, zbog čega je uvela strogu kontrolu rada i složen postupak za dobijanje dozvola – naglasio je Ekart.
Garant penzijsko društvo, koje su osnovali Prvo penzijsko društvo iz Ljubljane i Eki investment iz Beograda jedno je od četiri društva za organizovanje i upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom koje je dobilo dozvolu za rad Narodne banke Srbije. Garant upravlja sredstvima osam penzijskih fondova sa 125.000 osiguranika. Prva kompanija nastala je u Sloveniji, gde je u fond uključeno 2.100 preduzeća sa 65.000 osiguranika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari