Za Vučićev plan "kažnjavanja" nevakcinisanih potrebna promena zakona 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ako ste zaposleni u državnom organu, vojsci ili policiji, imate pravo na plaćeno bolovanje ako ste se zarazili koronom, ali ako niste preduzeli mere da se zaštitite, a država vam je to omogućila vakcinom, država će vas izlečiti ukoliko je u mogućnosti, ali nećete imati plaćeno bolovanje od korone – rekao je gostujući na TV Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Mislim da je to fer. I više nego fer. Naravno, Vlada će donositi tu odluku“, napomenuo je i dodao da „niko neće nikoga da primorava“.

Fer ili ne, tek predstavnici sindikata, ali i poznavaoci radnog prava kažu da takva mera nije moguća, jer da bi se nekom ukinulo pravo na bolovanje morao bi da se najpre menja Zakon o radu, a onda nakon toga pokrene i pitanje ustavnosti takvih odredbi.

„Onako kako je on rekao može da se tumači da neko uopšte neće moći da ima bolovanje. Tako je rekao. To znači da ne poznaje stvari. Naknada od 100 odsto za bolovanje zaposlenima u javnom sektoru je na osnovu potpisanog kolektivnog ugovora. Tako da bi za izmenu morao da se pravi aneks ugovora i da se promeni ta odredba koja daje mogućnost nadoknade od 100 odsto“, kaže za Danas Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

Samo zaposlenima u državnoj upravi, napominje ona, ukoliko nisu doneli kolektivni ugovor Vlada može da to ukine jer to nije zakonska obaveza i onda bi svaki radnik dobio 65 odsto od plate. Savić kaže da je od te Vučićeve najave „zatrpana mejlovima“, uglavnom zaposlenih u privatnom sektoru.

„Neki pozdravljaju, neki ne, jer se pitaju zašto oni dobijaju po pravilu 65 odsto i sa te tačke gledišta osećaju se diskriminisano. Najbitnije u svemu jeste to da predsednik Republike nema ustavnu nadležnost da govori o tome, a pogotovo kada znamo da to što on govori Vlada i sprovede“, ističe naša sagovornica.

Ranka Savić kaže da je apsolutno za to da svi treba da se vakcinišu, te tako savetuje sve u svom sindikatu.

„Jesam za vakcinaciju, ali ne možete ako vakcina nije obavezna i država nije donela neku uredbu ili zaključak o obaveznosti vakcine, da kažnjavate onog ko se ne vakciniše, jer prosto nigde zakonski nije obavezan da to uradi“, napominje Savić.

Vlada Srbija je prošle godine donela odluku da zaposleni lekari, medicinsko osoblje, vojska, policija, ali i drugi službenici u javnom sektoru, svi koji su tokom posla izloženi riziku da se zaraze COVID-19, imaju pravo na naknadu bolovanja od 100 odsto.

Zakonom o radu garantovano je 65 odsto plate tokom dana kada ste bolesni i ne odlazite na posao, tako da bi za isplatu preko toga, bio potreban novi akt, izmena kolektivnog ugovora ili ugovora o radu kojim bi se to povećanje sa 65 na 100 odsto regulisalo.

Za Vučićev plan "kažnjavanja" nevakcinisanih potrebna promena zakona 2

Vlada je takav akt usvojila, ali je on obavezujući samo za zaposlene u državnim službama, dok je za privatni sektor sve to na nivou preporuke.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković kaže za Danas da niko ne može da ospori nešto što je kolektivnim ugovorom dogovoreno između sindikata i poslodavca, a to je da svi zaraženi korona virusom u javnom sektoru, zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe i svi ostali imaju nadoknadu bolovanja od 100 odsto.

„Mislim da ne može nijedan autoritet da utiče na takav dogovor, ali ne možemo ni da diskriminišemo ljude koji možda iz zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu. S druge strane, sama vakcina nije pokazatelj da vas potpuno štiti od korona virusa jer imamo primere da su se i vakcinisani, doduše sa slabijim simptomima, ponovo razboleli“, ističe Vuković.

On napominje da svako ko se susreo sa ovom pošasti zna da je jedina civilizacijska tekovina vakcinacija, ali da to ne treba da bude prisila, pretnja, ni diskriminacija.

„Uveren sam da će predstavnici sindikata koji su potpisivali te kolektivne ugovore da se oštro suprotstave njihovom menjanju“, naglasio je Duško Vuković.

Izuzeci

Zakonom o radu, ali i Zakonom o zdravstvenom osiguranju, predviđeni su izuzeci od pravila da se tokom bolovanja isplaćuje 65 odsto od zarade i to je u slučaju trudničkog odsustva, povrede na radu i profesionalne bolesti, zbog nege teško obolele dece. Bolovanje od 100 odsto može da se dogovori sa poslodavcem kroz kolektivni ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari