Od ove godine preduzeća i preduzetnici će, osim Narodnoj banci Srbije, završne račune morati da dostavljaju i Agenciji za privredne registre. Dokumentacija se podnosi bez posebne registracione prijave, a rok je 28. februar. Osim u sedištu Agencije ili njenim organizacionim jedinicama, obračun se može dostaviti poštom, ali u Agenciji naglašavaju da se datum prijema, a ne predaje, uzima kao važeći.

Od ove godine preduzeća i preduzetnici će, osim Narodnoj banci Srbije, završne račune morati da dostavljaju i Agenciji za privredne registre. Dokumentacija se podnosi bez posebne registracione prijave, a rok je 28. februar. Osim u sedištu Agencije ili njenim organizacionim jedinicama, obračun se može dostaviti poštom, ali u Agenciji naglašavaju da se datum prijema, a ne predaje, uzima kao važeći. To je posebno važno zbog nadoknada koje se plaćaju za registraciju završnog računa. Za preduzeća naknade iznose 860 dinara, a za preduzetnike 310, ali u slučaju kašnjenja, plaća se nadoknada za neblagovremeno podnete zahteve, koja iznosi 5.040 dinara.
Preduzeća koja sastavljaju konsolidovane izveštaje, a reč je o matičnim firmama koje u svom sastavu imaju zavisna preduzeća, u obavezi su da takve godišnje obračune dostave Agenciji do 30. aprila. Kada je reč o firmama koje imaju obavezu da rade reviziju godišnjih finansijskih izveštaja, one korigovane izveštaje, sa mišljenjem revizora, mogu da dostave Agenciji najkasnije do 30. oktobra ove godine. Uz finansijske izveštaje, firme imaju obavezu da Agenciji dostave i podatke o licu odgovornom za sastavljanje finansijskog izveštaja, uključujući i jedinstven matični broj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari