U vreme novogodišnjih praznika, jedna od aktuelnijih dilema je da li prednost dati bogatoj trpezi i zabavi u porodičnom krugu i sa prijateljima, ili se odlučiti za neku od mnogobrojnih ponuda turističkih agencija. U obe varijante, udar na kućni budžet ne može se izbeći, a imajući u vidu koliko su cene namirnica skočile poslednjih meseci, možda je jeftinija varijanta da se odlučite za, recimo, petodnevni aranžman koji nudi novogodišnji doček u nekoj od evropskih prestonica.

U vreme novogodišnjih praznika, jedna od aktuelnijih dilema je da li prednost dati bogatoj trpezi i zabavi u porodičnom krugu i sa prijateljima, ili se odlučiti za neku od mnogobrojnih ponuda turističkih agencija. U obe varijante, udar na kućni budžet ne može se izbeći, a imajući u vidu koliko su cene namirnica skočile poslednjih meseci, možda je jeftinija varijanta da se odlučite za, recimo, petodnevni aranžman koji nudi novogodišnji doček u nekoj od evropskih prestonica. Klasične turističke ture, sa obilaskom znamenitosti, po principu noćenja sa doručkom, kreću se od 160 do 700 evra, u zavisnosti od udaljenosti, vrste smeštaja i sadržaja. U ponudi su gotovo sve metropole, od Rima, Beča, Budimpešte, Londona, Pariza, Madrida, Lisabona ili Atine. Putnik u toj varijanti obično sam može da odluči da li će najluđu noć provesti na trgu ili će grupa sama organizovati provod u nekom od restorana. U turističkim agencijama kažu da potražnja za novogodišnjim aranžmanima raste iz godine u godinu, pa iako je i ove sezone pripremljen veliki izbor ponuda za svačiji džep, slobodnih mesta je malo, naročito ako je reč o atraktivnijim i skupljim destinacijama.
– Paketi se već uveliko prodaju a podjednako interesovanje vlada i za jeftiniju ponudu od nekoliko dana u domaćim turističkim centrima na Kopaoniku ili Zlatiboru, kao i za skupe, prekookeanske ture kod kojih novogodišnji aranžman nije osnova ponude. Tome su možda doprinele i cene koje su na nivou prošlogodišnjih, ali verovatno i sve veće interesovanje domaćih turista za organizovanim putovanjima. U našoj ponudi, osim planinskih ski centara, nalaze se evropske metropole u kojima se novogodišnji praznici u paketu od tri do šest dana mogu provesti po ceni od 299 evra u Budimpešti, 365 evra u Atini, 545 evra u Rimu ili 695 evra za boravak u Parizu. Veliko interesovanje vlada i za mediteranske destinacije i Bliski istok, pa se jedva još poneko mesto može naći u aranžmanima za Egipat, Jordan, Dubai ili Tunis – kaže za Danas Jasmina Končar, PR Joli travela i dodaje da da se ni u vreme novogodišnjih praznika ne smanjuje interes za daleke ture kao što su jedanaestodnevni boravak na Kubi ili četrnaesto -dnevni obilazak Meksika.
I u drugim agencijama tvrde da se mnogo brže prodaju najskuplji aranžmani za putovanja na daleke destinacije, pa su, na primer, u agenciji Konte, među prvima zatvorene grupe koje po ceni od 1.600 evra nude boravak na ostvru Bali ili tura koja po ceni od 1.300 evra obuhvatala dvanaestodnevni obilazak Izraela, Egipta i Jordana.
– Skoro da su popunjeni i, uglavnom petodnevni, aranžmani koji nude novogodišnji doček u evropskim prestonicama, a među njima je najatraktivnija ponuda bila Beč po ceni od 250 evra, Atina za 189 evra ili Istanbul za 160 evra kao i sedmodnevni boravak po principu polupansiona u ski centrima u Bugarskoj čija se cena kreće oko 200 evra – objašnjava Aleksandra Radeč, PR agencije Konte.
Interesantno je da gotovo po istoj ceni, u proseku oko 250 evra, košta i trodnevni ili četvorodnevni boravak na Paliću ili na Rtnju, a paket usluga, osim bogate trpeze koju čine lokalni specijaliteti, obuhvata i obilazak istorijskih i prirodnih znamenitosti okoline.
I brojni hoteli, restorani, kafane i kafići, pripremaju se za doček pa su sajtovi na internetu prepuni raznih ponuda a cene se kreću od 30 ili 50 evra za beogradske restorane i poznatije kafane, do nekoliko stotina evra za organizovani program u nekom od elitnih hotela.
Već je postala tradicija da se u mnogim gradovima doček Nove godine organizuje na centralnom trgu, a u Beogradu će ove godine kreator programa biti Belef centar. Šta će se tačno dešavati još nije precizno dogovoreno, ali se već sada zna da će novogodišnja atmosfera početi da se stvara za desetak dana, kada za najmlađe počinju programi na Trgu Nikole Pašića i oko Beogradske arene, a oba prostora biće pretvorena u klizališta na kojima će se tokom dana smenjivati glumci da bi u večernjim satima zabavu preuzeli DJ koji treba da okupe mladu publiku. Na sam doček, biće otvorene tri bine, a osim Arene, program će biti organizovan na Trgu ispred Skupštine i na Trgu Republike. Već sada se zna da će se, osim Beograđana koji to smatraju najjeftinijom i najzanimljivijom žurkom, na trgove glavnog grada sliti i reka stranih turista.
– Procenjuje se da će ove godine u Beogradu biti više gostiju nego lane, a novo je da se očekuje povećan broj posetilaca iz Hrvatske. Slovenci su već najavili da njihova poseta neće biti u padu, a iz te zemlje dolazi svake godine sve više gostiju. Očekuje se i jedna velika grupa turista iz Grčke kao i iz ostalih zemalja u okruženju, a činjenica je da većina beogradskih hotela već sada ima rasprodat smeštaj za vreme novogodišnjih praznika – kažu za Danas u Turističkoj organizaciji Beograda. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari