Žagubica postaje skijaški centar 1Foto: Lovačko društvo Žagubica, i  mpgs.gov.rs

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene turističke destinacije Kučajske planine prema kome bi homoljska opština Žagubica  postala novi skijaški centar što bi znatno doprinelo razvoju turističke privrede u čitavom kraju.

Granica prostornog plana obuhvata celu teritoriju opštine Žagubica i delove teritorije opštine Desotovac a zauzima površinu oko 1.204,8 kvadratnih kilometara.

Njime je predviđena izgradnja novih puteva, kao i raznovrsnih sadržaja, pre svega u funkciji skijaškog centra, uz očuvanje prirode, što bi privuklo brojne investitore među kojima bi svoje mesto mogli da nađu i žitelji ovoga kraja koji danas masovno rade u zemljama Zapadne Evrope.

Kako je navedeno u dokumentu, održivi razvoj turizma na Kučajskim planinama, sa Beljanicom, Crnim vrhom i južnim obroncima Homoljskih planina, strateško je pitanje privrednog i socijalnog razvoja ovog dela Srbije. Ovaj razvoj će se bazirati na razvoju turističke infrastrukture i resursa, integrisanju područja u šire turističke prostore, kao i prezentaciji i održivom korišćenju prirodnih i kulturnih vrednosti, uz njihovu integraciju u jedinstvenu turističku ponudu ovog područja i šireg turističkog prostora.

“Prostorni plan predstavlja planski osnov kojim se obezbeđuju prostorni uslovi za ostvarenje i realizaciju posebne namene područja, što podrazumeva dugoročni održivi razvoj turizma u okviru turističke destinacije Kučajske planine i šireg turističkog prostora, uz integralnu zaštitu, unapređenje prezentaciju i održivo korišćenje prirodnih (Park prirode Kučaj-Beljanica i druga prirodna dobra), predeonih i kulturno-istorijskih vrednosti (manastiri Manasija i Gornjak, Trška crkva i druga kulturna dobra), uz razvoj ostalih (postojećih i planiranih) funkcija planskog područja, u meri i na način koji je u saglasnosti (ili je kompatibilan) sa ciljevima održivog razvoja planskog područja i zaštite prostora – navodi se u dokumentu.

Glavne aktivnosti uređenja prostora odnosiće se na unapređenje turističko-rekreativne opremljenosti prostora i turističke integracije sa širim okruženjem, unapređenje saobraćajne i infrastrukturne opremljenosti turističkog područja, unapređenje komunalne opremljenosti naselja i njihove pristupačnosti, očuvanje prirodnog stanja i kvaliteta životne sredine, racionalno korišćenje prirodnih resursa, a sve u skladu sa utvrđenim režimima zaštite prostora.

Žagubica postaje skijaški centar 2
Foto: Lovačko društvo Žagubica, i  mpgs.gov.rs

Izgradnja će biti usmerena na ruralne zone van zaštićenih prostora, uz unapređenje kvaliteta življenja lokalnog stanovništva i zaštitu njihovih ekonomskih i egzistencijalnih interesa kroz stimulaciju postojećih i razvoj novih delatnosti.

Razvoj drumskog saobraćaja će biti usmeren na realizaciju auto-puta “Vožd Karađorđe”, za koji još uvek nije opredeljen položaj koridora.

Prostorni plan će se posebno baviti područjem manastira Manasija i Gornjak i njihovom zaštićenom okolinom.

Potencijalno skijaško područje Beljanica na 1.339 nadmorske visine i  Crni vrh sa 1.043 metara, obuhvata oko 18,5 kvadratnih kilometara a pomenuti plan podrazumeva izgradnju modernog skijaškog centra, sa svim pripadajućim sadržajima turističke infrastrukture kao što su skijaške staze, ski-liftovi, žičare, ski-stadioni i drugi sadržaji.

Kapacitet ovog skijaškog područja, definisan planskom dokumentacijom, mogao bi istovremeno da prihvati oko 7.000 istovremenih skijaša što je, uzeto kao ukupni ekonomski, socijalni i ekološki prihvatni potencijal na dugi rok. Ovo pretpostavlja razvoj odgovarajućeg smeštajnog kapaciteta za sezonsko ili celogodišnje korišćenje sa oko 5.000 ležajeva u konačnoj fazi.

Rani javni uvid ovog prostornog plana trajaće do 3. decembra 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari