Zaharijev: Bez vakcine sledi potpuno uništenje stočnog fonda 1

Situacija u opštini Bosilegrad je i nakon avio-zaprašivanja protiv komaraca koji šire virus „kvrgave kože“ krajnje alarmantna. Do sada je moralo da bude uništeno više od sto grla stoke – rekao je juče kasno po podne za naš list Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad.

 

On navodi da „postoje problemi i sa sanitarnim ukopom zaraženih goveda i da očekuje da se u celu akciju uključe stručnjaci iz Veterinarskog instituta iz Niša“.

– Vrhunski problemi postoje u rubnim selima Gornje Tlamino, Doganci, Milevci, gde ljudi umiruću stoku ne mogu da sanitarno saniraju. Zaprašivanje je iz vazduha bilo samo delimično na teritoriji naše opštine, pa sada imamo veliki problem jer sa lokalnom mehanizacijom nismo u stanju da usled visokih temperatura uradimo neophodni veterinarsko higijenske mere oko likvidacije zaražene stoke – navodi Zaharijev za Danas.

Čelnik opštine Bosilegrad precizira da samo „hitna vakcinacija svih grla stoke može da spreči njeno potpuno uništenje“. Na području opštine Bosilegrad u brdsko-planinskim selima većina domaćinstva živi od prodaje mleka, teladi i reprodukcije aktuelnog stočnog fonda koji je prema procenama iz opštinske uprave do početka smrtonosnog virusa iznosio oko 1.700 grla, jer i ovako „malo ko može da stočarima iz ovog kraja nadoknadi štetu“.

– Očekujemo pomoć države, da sačuvamo postojeće stanje stočnog fonda. O šteti tek ćemo razgovarati i očekujemo tu podršku države – kaže Zaharijev.

Na južnoj granici Srbije dr Miodrag Milković iz Veterinarske stanice u Bujanovcu za Danas kaže da „postoji sumnja u nova žarišta virusa u opštinama Vranje i Crna Trava, ali da će veterinarske ekipe to proveriti na terenu“.

– Do sada su u Bujanovcu uništena 82 grla rasne stoke. Virusom je zaražen još jedan broj pa će do sutra biti likvidirano 120 grla, što je prema prvim procenama šteta za ionako siromašni stočni fond juga Srbije od preko 100.000 evra, samo na ovom području, uz dodatnu štetu koji su pretrpeli stočari u Surdulici i Bosilegradu – navodi za Danas Milković.

Veterinari i stočari na terenu pohvaljuju vrlo racionalno efikasnu akciju Ministarstva poljoprivrede i Nacionalnog štaba za suzbijanje virusa koji napada stočni fond, a koje je obavljeno avio zaprašivanjem virusa komaraca.

Do sada nije zabeležen nijedan slučaj kršenja mera o zabrani trgovine stokom na području za sada tri opštine u kojima je registrovan smrtonosni virus „kvrgave kože“, jer postoji pojačani nadzor Veterinarske inspekcije u Bosilegradu, Crnoj Travi, Surdulici, Bujanovcu, kao i potencijalnim žarištima u Vranju i Crnoj Travi.

 

 

Vakcina od srede

– Očekujemo da će prve količine vakcine koje stižu iz EU na jug Srbije stići u sredu, kada će svi timovi započeti vakcinaciju stočnog fonda protiv virusa. Jako je bitan svaki sat i očekujemo da vakcine uz veliko zalaganje Ministarstva poljoprivrede budu dostupne našim timovima – kaže Miodrag Milković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari