Zaječar: Obustavljena Javna nabavka za banju Nikoličevo, intervenisala i policija 1Zaječar centar Foto:wikipedia

Postupak Javne nabavke za izradu Plana detaljne regulacije banje Nikoličevo obustavljen je 31. maja zbog uočenih nepravilnosti i otvaranja jedne od ponuda pre zasedanja komisije.

Zbog direktnog kršenja Zakona o javnim nabavkama Dejan Rajčić, predstavnik privrednog društva čija je ponuda bila otvorena pozvao je policiju i ceo slučaj prijavio policiji u Zaječaru i antikorupcijskom timu Višeg tužilaštva iz Niša, piše portal Zaječar Online.

Da nešto nije u redu Rajčić je, kako kaže shvatio odmah, jer je među prispelim ponudama bilo i ponude firme „Infoplan“ iz Aranđelovca, spornog ponuđača čiji je direktor pre samo tri meseca lišen slobode zbog davanja i primanja mita zajedno sa šefom za Javne nabavke Gradske uprave Zaječar.

Dejan Rajčić, predstavnik Privrednog društva za prostorno i urbanističko planiranje „Plan urban doo“ iz Niša u petak, 31. maja dostavio je ponudu na pisarnici Gradske uprave Zaječar, u želji da učestvuje u postupku Javne nabavke u vezi izrade PDR banje Nikoličevo.

Nakon zasedanja komisije i otpočinjanja postupka javne nabavke, kako kaže, ušao je zaposleni iz Gradske uprave i u prostoriju uneo otvorenu kovertu sa njegovom ponudom.

„Primetio sam da je to naša koverta, jer je ona bila na specifičan način obeležena i sa oba kraja uvezana jemstvenikom koji je na sredini bio zapečaćen voskom. Koverta je bila isečena sa jedne strane. Dakle, neko je van mandata i rada komisije otvorio našu ponudu i time na direktan način prekršio Zakon o javnim nabavkama, koji se odnosi na tajnost postupka i na celokupnu proceduru sprovođenja javne nabavke po zakonu“, kaže Rajčić.

I pre nego što je stigao da reaguje, predsednica komisije za otvaranje i sprovođenje postupka Hajrija Kurtić rekla da je greškom službenika Gradske uprave koverta otvorena, te je stoga naložila da postupak sprovođenja ove javne nabavke bude poništen.

Rajčić, kao oštećeni ponuđač zahtevao je od Hajrije (koja inače posao ispred Gradske uprave Zaječar obavlja umesto šefa za Javne nabavke Saše Matijevića) da utvrdi ko je odgovoran za otvaranje koverte, na šta je ona, prema njegovim rečima, rekla da je to van njene nadležnosti.

Vidno uznemiren Rajčić je pozvao policiju i obrazložio im celokupan pokušaj malverzacije, pa je nakon toga upućen u zgradu Policijske uprave Zaječar kod predstavnika za Antikorupcijski tim da da izjavu.

“Kako je Antikorupcijski tim u direktnoj nadležnosti Višeg tužilaštva iz Niša, nadam da će Odeljenje za borbu protiv korupcije u pomenutom tužilaštvu proširiti već postojeću istragu od pre par meseci u kojoj je bio uhapšen šefa za javne nabavke Gradske uprave Zaječar i direktor firme „Infoplan“ iz Aranđelovca, koji se i ovde ponovo javio kao jedan od tri ponuđača. Nadam se da će Tužilaštvo u skladu sa rezultatima istrage reći ima li elemenata krivične odgovornosti,u ovom slučaju Gradske uprave grada Zaječara i načelnika Slobodana Videnovića“, kaže Rajčić.

Rajčić dalje navodi da je 24. maja ista nepravilnost uočena i tokom otvaranja ponovljene Javne nabavke za Gamzigradsku banju, a na osnovu poništene prvobitne javne nabavke broj 404 – 78 od marta 2019. koja je rezultirala akcijom privođenja lica koja su zatečene u vršenju krivičnih radnji.

“ I prošle sedmice prilikom otvaranja ponuda za Gamzigradsku banju komisija je zasedala u istom sastavu: predsedavajuća Hajrija Kurtić, Ivana Živić i još 4 posmatrača iz Gradske uprave Zaječar, među kojima je bila i pomoćnica gradonačelnika Selena Stojanović. Ja sam još tada zatražio da se prilikom otvaranja ponuda za Gamzigradsku banju ponuda ponuđača „Infoplan“ iz Aranđelovca ne uzima u obzir. Još tada su čelnici Gradske uprave, ali i članovi komisije bili u obavezi da obaveste Antikorupcijski tim o učešću firme „Infoplan“ u ulozi ponuđača“, navodi Rajčić.

Međutim, predsedavajuća nije uvažila njegov zahtev, iako je bio argumentovan.

U odluci o obustavi postupka PDR banje Nikoličevo koju je potpisao načelnik Gradske uprave „Slobodan Videnović“ navodi se sledeće:

„Komisija za javnu nabavku nije iz koverte izvadila sadržaj ponude niti je izvršila uvid u dostavljenu ponudu, već isključivo pregledom koverte utvrdila da je ista otvorena. Lice na pisarnici je greškom otvorilo kovertu u kojoj se nalazila ponuda, čime je narušenn postupak javne nabavke“, piše u Odluci.

 

Rajičiću je nejasno, zašto je umesto da sama Višem tužilaštvu prijavi krivično delo, Hajrija Kurtić u zapisniku navela da joj je on pretio Tužilaštvom.

Zbunjen, kako pozivanje na odgovornost pred državnim organom Hajrija tumači kao pretnju, Rajčić lajički zaključuje da je upravo ona učinila ili direktno učestvovala u pomenutom krivičnom delu.

Zbog čega predstavnici gradske Gradske uprave Zaječar i dalje krše Zakon i protežiraju samo jednog ponuđača, u ovom slučaju firmu „Infoplan“ nismo uspeli da saznamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari