Zajednički neprijatelj, ujedinjeni front 1

„Korona virus je gurnuo svetsku ekonomiju u najdublju krizu još od 1930. Nisu sve zemlje u istoj meri osposobljene da se nose sa neposrednim i dugoročnim izazovima. Na Zapadnom Balkanu, sećamo se reči Ive Andrića koji je rekao: „Bolest je sirotinjska sudbina, ali i bogataška kazna“.

Zemlje regiona su na izazov odgovorile brzo i odlučno. Napor koji je uložen da se obuzda širenje virusa se pokazao uspešnijim nego u mnogim drugim zemljama.

Međutim, cena tog uspeha je bila visoka: ekonomska aktivnost je u kolapsu, ekonomski rast će najverovatnije naglo preći u negativnu zonu, a nezaposlenost raste onoliko brzo koliko se državni dug nagomilava, opterećujući već oslabljene mreže socijalne sigurnosti.

Zapadni Balkan ne može nositi ovo breme samostalno, a neće ni morati.

To je ujedno i glavna poruka samita lidera Evropske Unije i zemalja Zapadnog Balkana,  koji se održava danas. U tom poduhvatu prevazilaženja predstojećih izazova, EBRD je jedan od glavnih aktera. Samo u prošloj godini, Banka je uložila rekordnih 1,3 milijardi evra u šest zemalja Zapadnog Balkana.

Kao odgovor na krizu, EBRD će dodatno povećati svoje angažovanje i planira da u 2020. godini investira 1,7 milijardi evra u region.

Centralni deo odgovora Banke na krizu predstavlja Finansijski okvir za Rezilijentnost sada u iznosu od 4 milijarde evra hitne podrške klijentima, u svim zemljama u kojima Banka posluje a kroz koji će održivim preduzećima biti ponuđena vitalna pomoć u vidu likvidnosti, kratkoročnog obrtnog kapitala ili reprogramiranja postojećih obaveza.

Početna potražnja je velika i Banka je spremna da dodatno dopunjava ponuđena finansijska sredstva, po potrebi.

U ovom vremenu zatvorenih granica, očuvanje protoka robe je od vitalne važnosti. EBRD nudi trgovinsko finansiranje u okviru svog Programa za unapređenje trgovine (TFP) koji stupa na scenu tamo gde drugi oblici finansiranja možda nisu dostupni.

U aprilu ove godine, Banka je obezbedila do sada nezapamćenih 503,5 miliona evra finansiranja trgovine putem 179 trgovinskih transakcija, što predstavlja drugi uzastopni rekord u poslednja dva meseca.

Masovni poremećaji u svakodnevnom životu imaju ozbiljne posledice i na najvažnije komunalne delatnosti. Komunalne službe koje organizuju javni prevoz izgubile su prihode od karata dok komunalna preduzeća strahuju od  problema sa zaostalim potraživanjima dok u centralnim budžetima nema preostalog fiskalnog prostora. EBRD je pokrenuo program „održi funkcionisanje“ preduzeća kao vid podrške vitalnoj infrastrukturi.

U svom životu verovatno nismo videli situaciju kada su izazovi sa kojima se suočava država bili veći. Razumljivo je stoga da se ljudi u ovom trenutku fundamentalne nesigurnosti okreću ka svojim vladama očekujući intervenciju radi pružanja zaštite i sigurnosti.

U isto vreme, jedna od lekcija krize je da povlačenje u okvire nacionalne države ne bi bilo samo pogrešno, već bi i pogoršalo stvari. Zatvaranje granica međunarodnoj trgovini moglo bi ozbiljno ugroziti snabdevanje. Najava zabrane izvoza hrane ili drugih protekcionističkih mera, mogu zadovoljiti određene populističke težnje, ali neće garantovati sigurnost obezbeđenja hrane.

Sada nije trenutak za okretanje leđa globalizaciji, već vreme za dogovor o boljim načinima organizacije globalne ekonomije. Takođe ne smemo zaboraviti i na ekološku agendu i nerešeno pitanje klimatskih promena. Ukoliko to uradimo, trenutna kriza možda neće biti i poslednja.

Bez zaštitnog kišobrana članstva u EU i neposredne podrške koju imaju zemlje evrozone, Zapadnom Balkanu je potrebna podrška više nego ikad: bilateralno, unutar regiona i međunarodno, putem institucija kao što je EBRD.

Mi smo zastupnik i glas Zapadnog Balkana. Regiona koji je oslabljen masovnom migracijom, regiona koji se ne može osloniti na svoje ekonomsko nasljeđe i koji je ometen nedostacima u upravljanju. Ovo je takođe i region koji sada ima možda jedinstvenu priliku: jedna od posledica krize biće reorganizacija globalnog lanca snabdevanja.

Region Zapadnog Balkana je savršeno pozicioniran za ostvarivanje koristi od takve promene. Pravo vreme za polaganje temelja je sada. EBRD je spreman da pomogne kao dugoročni partner zemalja u regionu.

Autorka je regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan i šefica za Srbiju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari