Suzbijanjem piraterije samo u softverskoj, muzičkoj i filmskoj industriji stvorila bi se mogućnost za otvaranje desetine hiljada novih radnih mesta. Pored toga, poštovanje zakona i pravnih normi i aktivnosti vlasti na zaštiti prava intelektualne svojine, stvaraju klimu sigurnosti i povoljnog tla za investicije, što je veoma važno u ovom trenutku kada su sredstva za investicije ograničena. Samo ako država bude pokazivala da je Srbija sigurno mesto u kom se poštuje zakon, možemo očekivati dotok direktnih stranih investicija – izjavio je Milomir Ognjanović, predsednik Odbora za intelektualnu svojinu Američke privredne komore na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni novi podaci o stanju u ovoj oblasti u našoj zemlji.

On je naglasio i da su ovi signali od izuzetne važnosti za postojeće i potencijalne strane investitore. Zbog toga je efikasna borba protiv piraterije obaveza svake države, naročito ako namerava da razvija specifične, veoma profitabilne i ekološki čiste privredne oblasti, kao što je informatička, muzička ili filmska industrija, dodao je Ognjanović.

– Pozivamo vlasti da nastave sa akcijama zaštite intelektualne svojine, jer to važna poruka da je Srbija rešena da se izbori sa problemom piraterije, i tako ispuni zahteve za prijem u međunarodna udruženja, ali i stvori prostor za strane investicije i otvaranje novih radnih mesta – istakao je Ognjanović, i dodao da je zakonska regulativa u Srbiji dobra, ali da očekuje njenu efikasniju primenu.

Prema procenama Američke privredne komore u Srbiji, u sivim kanalima samo u softverskoj, muzičkoj i filmskoj industriji, „okreće se“ više od 100 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari