Zakon omča oko vrata 1Foto: Wikipedia

Dug šabačkih javnih apoteka dostigao je oko 200 miliona dinara, što je pored gubitaka u JP „Plan“, jedini minus u javnom sektoru lokalne samouprave.

Međutim, osnovni razlog za ovako visoke gubitke u apotekarstvu je zakon donet 2013. godine koji je doveo do neravnopravnog položaja javnih i privatnih apoteka, a dugovanja u Srbiji su narasla na oko 11 milijardi dinara.

Po tom zakonu javne apoteke imale su fiksiranu maržu, i praktično prihod je bio samo od pruženih usluga. Takođe, lekovi su mogli da se nabave samo na javnim tenderima. Poređenja radi, do 2013. godine prihod 12 javnih apoteka, uključujući i apoteke u Koceljevi, Vladimircima i Bogatiću, bio je 900 miliona dinara, a bruto zarade iznosile su 20 odsto od te sume. Ovogodišnji prihod svega je svega 400 miliona dinara, a dug za lekove izneo 97 miliona dinara, dok je za medikamente koji se daju uz recept 68 miliona dinara. Privatne apoteke, njih 76, poslovale su po tržišnim uslovima i sa svim prednostima koje su imale u odnosu na javni sektor.

Ono što zabrinjava je kako rešiti ovaj problem jer u pitanju je 96 zaposlenih u ovoj ustanovi. Grad Šabac angažovao je konsalting firmu koja je sagledala situaciju i predložila da se poslovni prostor izda privatnim apotekama i da preuzmu zaposlene. Taj sanacioni program plaćen je 4,6 miliona dinara, što je bio trn u oku šabačkoj opoziciji. Odbornici SNS kažu da bi i obični građani predložili takvo rešenje, i da nije moralo toliko da se plati. Takođe su ukazali da su do 2013. godine zaposleni delili i visoke bonuse, i da lokalna vlast nije dovoljno učinila da se gubici ne gomilaju. Međutim, očigledno da su veliki gubici javnih apoteka nastali zbog sistemskog zakona, i da bi trebalo potražiti i pomoć države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari