Zaobilaznica ključni uslov za nove investitore 1

Privredno društvo „Slobodna zona Vranje“ koje se nalazi na periferiji grada gde je nekada bio vojni poligon moglo bi da proradi u punom kapacitetu tek kada bude završena obilaznica koja će stranim investitorima omogućiti direktnu vezu sa Koridorom 10 i samim tim vezu sa Skopljem i Solunom, na jugu i Sofijom i Beogradom na istoku.

Realizacija ovog strateškog projekta počela je pre pet godina, kada je gradska uprava otkupila površinu od više desetina hektara od Vojske Srbije, nakon čega su usledili radovi na infrastrukturnom uređenju prostora.

– U ovoj godini očekujemo da uz podršku granta Švajcarskog EU progresa završimo prvu fazu izgradnje obilaznice, čime će biti stvoreni potencijali za dolazak novih investitora – ocenio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković. On je pozdravio potpisivanje ugovora o partnerskoj saradnji između „Slobodne zone Vranje“ i italijanske kompanije „Top sofa“, koja već ima objekat za proizvodnju nameštaja. Donator iz EU obezbedio je 500.000 evra za izgradnju dva kružna toka na obilaznici, a deo sredstava biće utrošen i na dalje poboljšanje infrastrukturnih uslova.

Privredno društvo „Slobodne zone Vranje“ nudi stranim investitorima olakšice u plaćanju carine od šest odsto, na transport i energente od 20 odsto, a popust se odnosi i na plaćanje utrošene vode po ceni za 50 odsto manje od tržišne.

„Top sofa“ je u Vranju od 2010. godine, a fabrika radi u punom kapacitetu sa oko dve stotine radnika već godinu dana. U Slobodnoj zoni funkcioniše i fabrika za proizvodnju obuće „Geoks“, ali oni nisu do sada imali ugovore o korišćenju benefita vranjanske zone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari