Započela nautičko-turistička sezona 1

Stotinak američkih turista, putnika na rečnom kruzeru River Beatrice, dočekano je na donjomilanovačkom pristaništu igrom najmlađih folkloraša.

Fotoaparati, kamere, mobilni telefoni bili su usmereni na mališane koji su igrali za goste iz inostranstva, a u ovdašnjem kulturno-umetničkom društvu kažu da su spremni da bogato etno nasleđe na ovaj način prezentuju inostranim turistima. Dolazak prvog, od 118 za ovu sezonu najavljenih kruzera spremno su dočekali proizvođači i prodavci proizvoda domaće radinosti i na tezgama koje su za ove namene postavljene u blizini pristaništa bili su uobičajeni suveniri kao što su magneti sa motivima iz ovog kraja, ali i ručni radovi – vezene košulje, vunene čarape, marame, džemperi i ručno rađen nakit. Najviše pristajanja biće u julu i avgustu, kada gotovo neće proći dan bez ino kruzera na pristaništu u Donjem Milanovcu, a ima dana kada će biti po dva, čak i tri pristajanja u ovom mestu koje je do prošle godine uz Beograd i Novi Sad bilo jedino putničko pristanište u Srbiji.

S obzirom da inostrani kruzeri već godinama pristaju, ovdašnji turistički poslenici spremni su da ovoj turističkoj klijenteli omoguće da vreme u Donjem Milanovcu kvalitetno provedu.

– Mi smo spremni da organizovano uz pratnju kvalifikovanih vodiča provedemo turiste kroz Donji Milanovac i upoznamo ih sa znamenitostima našeg mesta – kaže v. d. direktora opštinske Turističke organizacije Petar Jovanović.

Sigurno je da će deo putnika sa inostranih kruzera obići i arheološko nalazište Lepenski Vir koje je u blizini. Dosadašnja praksa je da se zainteresovani putnici autobusima prevezu do Lepenskog Vira, a po obilasku vrate u Donji Milanovac na brod kako bi nastavili putovanje.

Ovaj podunavski gradić je prva pristajanja zabeležio 2008. Tada je u Donji Milanovac uplovilo oko 3.400 putnika i članova posade, da bi se od početnih 19 pristajanja, ta brojka već narednih godina uvećala na sedamdesetak godišnje, do preko stotinu 2014. Tokom prošlogodišnje nautičke sezone koja je u Donjem Milanovcu trajala od 10. aprila do 1. novembra, evidentirano je 118 pristajanja inostranih turističkih kruzera i domaćih brodova sa 18,5 hiljada putnika i članova posade. Očekuje se da će najmanje tako biti i ove godine, u kojoj se sezona završava 24. oktobra.

Inače, prema podacima Agencije za upravljanje lukama, putnički vodni saobraćaj u Srbiji beleži tendencije rasta. Agencija je prošle godine zabeležila više od 950 pristajanja putničkih brodova, što je za oko šest procenata više u odnosu na 2015. godinu, dok je broj iskrcanih putnika za oko četiri odsto veći nego 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari