Od 251 projekta koji su finansirani, 80 odsto projekata je već završeno, a vidljivi su i prvi efekti koji doprinose društvenom i ekonomskom razvoju 34 lokalne samouprave.

– Značajno smo poboljšali ekonomsku i socijalnu infrastrukturu, doprineli većem razumevanju procesa dobrog upravljanja i rodne ravnopravnosti, a u narednom periodu na vama je da ove procese primenjujete u svom radu i projektima, precizirala je Ana Stanković, menadžerka projekata Delegacije EU u Srbiji.

Uspešno je realizovan i projekat zaštite geografske oznake Vlasinskog meda za šta je odobreno 10.000 evra, što je jedan od primera podrške unapređenju konkurentnosti lokalne privrede i proizvođača koji će doprineti i boljoj promociji područja Vlasine.

– Med sa ovog područja je originalan baš zbog pčelinje ispaše na Vlasinskoj visoravni,

koja je uredbom Vlade Srbije proglašena za Predeo izuzetnih odlika i zato i ima posebnu aromu lekovitih biljaka. Sada će uz geografsku oznaku 80 naših članova moći da poveća plasman proizvoda, unapredi i ujednači tehnologiju proizvodnje, a nadamo se da će se i broj mladih pčelara povećati, rekao je Ivica Kostić iz pčelarskog udruženja „Matica“ iz Surdulice.

 Udruženje je preko ovog fonda dobilo tehničku pomoć u izradi specifikacije i laboratorijskih analiza za registrovanje geografske oznake Vlasinskog meda koja predstavlja garanciju kvaliteta i daje proizvodu dodatu vrednost i mogućnost da bude konkurentniji na tržištu. Specifikacije je odobrio Zavod za zaštitu interlekturalne svojine Republike Srbije.