Zapretili prodajom CIP-a, pa dobili 100 miliona dinara 1Foto: FoNet Darko Cvetanovic

Železnice Srbije još prošle nedelje su uplatile novac namenjen radnicima koji su dobili izvršne sudske presude u sporu protiv tog javnog preduzeća zbog neizmirenih zarada.

To je rezultat dogovora postignutog sa nekoliko izvršitelja koji vode te predmete “teške” oko 100 miliona dinara, a koji to u startu nisu mogli da naplate jer je račun železnice bio u blokadi. Izvršitelji su u jednom trenutku čak zakazali licitaciju Saobraćajnog instituta CIP, jednog od najprofitabilnijih preduzeća iz sistema ŽS, kako bi od dobijenog novca izmirili potraživanja radnika. To ih je dovelo za pregovarački sto sa Železnicama.

– Dogovoreno je da Železnice odmah uplate novac na ime glavnog duga, i one su to učinile čim su pregovori završeni, prošle nedelje. Mojim klijentima je isplaćen iznos od 37 miliona dinara, ostalim izvršiteljima od deset pa naviše, zavisno od potraživanja iz presude a ukupna suma je oko 100 miliona dinara. U to nisu uračunati troškovi postupka i kamata koja takođe pripada poveriocima, koji po mojim predmetima iznosi oko 12 miliona, a biće izmirena u šest mesečnih rata počev od januara naredne godine. Obračun kamate zaustavlja se danom kada je dogovor potpisan – kaže za Danas izvršitelj Nemanja Protić.

Železnice Srbije su u poslednje dve godine po izvršnim sudskim presudama isplatile gotovo dve milijarde dinara, a procenjuju da ukupan dug, računajući i procese koji su još u toku, iznosi dodatnih nekoliko stotina miliona dinara. Reč je o nekoliko hiljada sudskih postupaka okončanih pravosnažnim izvršnim presudama 2014. i 2015. godine koje su pokrenuli radnici zbog uglavnom neizmirene nadoknade za smenski rad iz 2009. i 2010. Poslednja tranša naplate privukla je pažnju jer se prvi put dogodilo da izvršitelji zatraže prodaju firme u vlasništvu dužnika kako bi izmirili potraživanje radnika. Da u međuvremenu nije postignut dogovor, najuspešnije preduzeće čiji je osnivač i stopostotni vlasnik Železnica, našlo bi se 18. decembra na licitaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari