Zastava INPRO nastavila proizvodnju 1

Iako je krajem prošlog meseca francuskom Triganou prodala opremu za proizvodnju priključnih vozila, Zastava INPRO je, saznaje naš list, ovih dana nastavila da proizvodi automobilske i prikolice za prevoz čamaca, glisera, stoke i drugog.

U fabrici kažu da planiraju da do kraja ove godine i u prvom kvartalu naredne, proizvedu ukupno oko 1.000, odnosno po 500 priključnih vozila za domaće kupce.

Planiraju i proizvodnju za izvoz, odnosno povratak na rusko tržište, od kojeg su svojevremeno odustali zbog povećanja obima proizvodnje za Trigano. Ta francuska firma je kajem prošlog meseca kupila opremu za proizvodnju priključnih vozila od INPRA i preuzela 160 radnika kragujevačke fabrike. Francuzi koji su još letos u Srbiji registrovali firmu Trigano prikolice, od 1. septembra su, na oko 4.500 kvadratnih metara pogona Zastave oružje „Sivi dom“ započeli sopstvenu proizvodnju priključnih vozila, namenjenih isključivo inostranim tržištima.

Međutim, nedugo potom u Zastava INPRO je, pod istim krovom, odnosno na oko 2.000 kvadrata „Sivog doma“, iznova pokrenula proizvodnju priključnih vozila, ali samo za domaće tržište. U INPRU tvrde da ta fabrika nema nikakvih problema sa Francuzima zbog nastavka proizvodnje priključnih vozila, ali da se suočava sa opasnošću da, kao i ostatak Grupe Zastava vozila, uskoro ode u stečaj. Time bi, ističu, domaća proizvodnja automobilskih i prikolica za druge namene bila ugašena, dok bi oko 140 radnika koji su ostali u INPRU, i koji, pored priključnih vozila, proizvode i metalnu galenteriju, platforme za invalide i drugo, ostali bez posla i egzistencije. Mnogi od njih najverovatnije trajno, jer polovinu radnika INPRA kako bivših (koji su prešli u Trigano), tako i onih koji su ostali u toj fabrici, čine osobe sa invaliditetom.

Otuda poslovodstvo UNPRA u poslednje vreme nastoji da u razgovorima sa resornim ministarstvima izdejstvuje da Zastava INPRO dobije status državne fabrike, odnosno svojevrsne zaštitne radionice za zapošljavanje i edukaciju osoba sa invaliditetom, pod državnim patronatom. Istovremeno, poslovodstvo i sindikat INPRA-a pokušavaju i da zadrže poslovni prostor u pogonu „Sivi dom“ koji od skora dele da Trigano prikolicama, ali za razliku od nje, oružarima ne plaćaju nikakav zakup.

Trigano je, naime, od Zastave oružje pogon „Sivi dom“ zakupio na dve godine, s time što će, najverovatnije, i pre isteka tog roka u Kragujevcu da kupi hale u nekoj od ovdašnjih propalih fabrika (Metal sistemi, 21. oktobar…), dok u Zastavi INPRO smatraju da oružarima još uvek ne moraju da plaćaju „kiriju“, pošto su, 2010., u rekonstrukciju “ Sivog doma“ uložili 1,7 miliona evra, dobijenih iz državnog budžeta. Nevolja je, međutim, što poslovodstvo i sindikati Zastave oružja misle drugačije, odnosno tvrde da im je Zastava INPRO, na ime neplaćenog zakupa, dužna više stotina hiljada evra, te da, ukoliko u dogledno vreme ne izmiri taj dug, mora da se seli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari