Zastava tervo počela da radi 1

Izborom Nadzornog odbora i imenovanjem privremenog poslovodstva, na lokaciji i u pogonima Zastave kamiona upravo je, kao što je naš list i najavljivao, počela sa radom nova vojna fabrika – Zastava terenska vozila, odnosno Zastava tervo.

U ovoj fabrici će u dogledno vreme startovati proizvodnja vojnih i policijskih, ali i komercijalnih terenskih vozila, a već se proizvode oklopne kupole za novo vojno borbeno vozilo „Morava“, koje kragujevačka fabrika pravi u saradnji sa pribojskim FAP-om i Prvom petoletkom iz Trstenika.

Vlada Srbije  nedavno je izdvojila dva i po miliona evra za rekonstrukciju pogona nekadašnje Zastavine fabrike kamiona i nabavku savremene opreme, koja bi, saznaje se, trebalo da stigne iz Češke i Slovačke. Doskorašnji direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović kaže da su ta dva i po miliona evra prva ulaganja u proizvodnju teretnih i terenskih vozila u Zastavi u poslednjih 30 godina. Taj novac gotovo izvesno nije dovoljan za sve predviđene radove u fabrici, ali ljudi u Zastavi imaju, prema Srejovićevim rečima, uveravanja  nadležnih da će dogodine biti novih ulaganja u Zastavu tervo.

Očekuje se da će rekonstrukcija pogona te nabavka i instaliranje nove opreme trajati tokom cele 2018, što znači da će proizvodnja neborbenih vojnih i policijskih, kao i komercijalnih vozila moći da startuje početkom 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari