Foto: Nenad Kovačević

Na tu radnu akciju Stamatović je pozvao sve građane Srbije, ali i političke partije i kandidate koji su učestvovali na nedavnim predsedničkim izborima, sindikate vojske i policije, SPC, učesnike „Protesta protiv diktature“, nevladine organizacije.

To je nastavak gradnje koja je simbolično započela u februaru ove godine, ali i iskaz protesta te lokalne samouprave što državni organi još uvek nisu rešili spor oko vlasništva nad državnim zemljištem sa privatizovanim preduzećima „PK Zlatibor“ i „Zlatibor-turist“, iznad koga bi trebalo da prođe deo trase, kao i zbog toga što Ministarstvo građevinarstva još nije izdalo građevinsku dozvolu za početak radova.

– Želimo da pošaljemo poruku građanima Srbije da je potrebno da zaštitimo državnu imovinu, a od državnih organa i institucija zahtevamo da objasne zašto još uvek nije razgraničen državni i društveni kapital, čime bi se sprečilo da se državni kapital poklanja sumnjivim ljudima i kompanijama – rekao je Stamatović i dodao da prvomajska „svesrpska moba“ predstavlja i opomenu celoj Srbiji jer, kako je rekao, na volšeban način, od Brezovice na Kosovu, do Vojne ustanove „Morović“, državna imovina, pod okriljem noći, ilegalno, prelazi u misteriozne privatne ruke“.

– U skladu sa zakonskim i planskim dokumentima, želimo da sagradimo najveću investiciju u poslednjih sto godina u Čajetini i ovom delu Srbije. Gondola će biti duga devet kilometara, njena vrednost je 13 miliona evra i taj novac je obezbedila opština Čajetina, bez podrške države. To nije privatna investicija, već narodna i državna investicija, od opšteg interesa za celu Srbiju, ali nije u interesu aktuelnog režima, jer njihovi predstavnici u njoj ne prepoznaju lične interese – poručio je Stamatović i dodao da je potrebno da se „državno zemljište proglasi državnim, a ne da se sumnjivim presudama spor pred upravnim sudom odugovlači žalbama potencijalnih i sumnjivih investitora“.

– Zbog toga mi podižemo glas i organizujemo ‘svesrpsku mobu’ za 1. maj, a sadašnjim vlastodršcima poručujemo da ih se ne plašimo i tražimo od njih da građanima objasne po čijem nalogu pokušavaju da otmu državno zemljište.

On je objasnio da je 1. maj odabran za veliku radnu akciju, jer će u to vreme na Zlatiboru boraviti više od 20.000 gostiju, za koje je rekao da se nada da će se većina pridružiti tom poduhvatu.

– To što se dešava u Čajetini sa projektom gondole je posledica pritisaka, apsolutizma i diktature jednog čoveka, koji je ujedinio građane da iskažu otpor prema aktuelnoj vlasti – ocenio je Stamatović, a potom naveo da je ta lokalna samouprava uradila sve što je od nje traženo kako bi od Ministarstva građevinarstva dobila dozvolu za gradnju ali, kako dodaje, to ministarstvo stalno pronalazi dodatne razloga kako bi se odugovlačile procedure i čajetinskoj upravi ispostavlja nove zahteve.

– Očigledno je da sa vrha vlasti postoji nalog da se Čajetini ne izda građevinska dozvola. Kada smo najavili prvu radnu akciju u februaru, ministarka Zorana Mihajlović nas je optužila da gradimo nezakonito i na tuđoj zemlji, ali na sajtu Republičkog geodetskog zavoda jasno piše da je vlasnik tog zemljišta država Srbija – naveo je Stamatović, a potom se upitao:

– Da li je normalno da na ovakav način treba da štitimo državnu imovinu od državnih raspikuća? Oni su dužni da štite državnu imovinu, a ne da nas političke protivnike vijaju po Srbiji i da paketima ulja i šećera ucenjuju za glasove siromašni i nesrećni narod. Kako smo došli u situaciju da mala opština poput Čajetine i narod štite državnu imovinu od onih koji predstavljaju državu i koji bi trebalo da štite njenu imovinu.

– Prvog maja kopaćemo temelje za stubove i biće angažovana lokalna javna preduzeća, ali i mnoge privatne kompanije koje su izrazile želju da nam pomognu. Izvođač radova – užičko Jedinstvo, koje je izabrano na tenderu, neće učestvovati u tome, dok ne dobijemo građevinsku dozvolu, jer bi trpelo sankcije i ne bi dobijalo druge poslove od strane aktuelnog režima – objasnio je Stamatović i poručio da se, posle 1. maja, uprkos pretnjama i pritiscima, gradnja neće prekidati. N. Kovačević

Gradnja pod nadzorom kompanije Pomagalski

– Trudili smo se da lokalna javna preduzeća i privrednici budu osposobljeni za ovakvu vrstu radova – rekla je Bojana Božanić, direktorka čajetinskog JP „Gold gondola Zlatibor“, a potom navela da će „izgradnja stanica biti pod nadzorom proizvođača iz Francuske (kompanija Pomagalski, prim. autora) te da su geometri na terenu i da obeležavaju precizne tačke za stubove i stanice.