Zaštitnik građana: Nezakonito ozakonjenje 1Foto: legalizacija.građevinarstvo.rs (Ilustracija)

Postupak ozakonjenja objekata od početka se odvijao na štetu građana, javnog interesa i budžeta Srbije, ocenio je danas Zaštitnik građana Miloš Janković i naglasio da su posle godinu dana primene izostali rezultati Zakona o ozakonjenju.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije blagovremeno obezbedilo neophodne kadrovske, finansijske i tehničke uslove kako bi lokalne samouprave okončale popis i evidentiranje nezakonito izgrađenih objekata u zakonskom roku, ukazuje ombudsman.

Objavljivanje satelitskog snimka teritorije Srbije za 2015. godinu, koji opredeljuje da li objekat može biti predmet ozakonjenja, kasnilo je čak osam meseci od propisanog roka, dodaje se u saopštenju.

Povrh svega, na objavljenom snimku, suprotno zakonu, vidljivi su objekti koji su građeni i tokom 2016. godine, čime su stvoreni uslovi za nezakonito ozakonjenje objekata građenih posle stupanja Zakona na snagu, dodaje Zaštitnik.

O uočenim nedostacima i obavezi njihovog otklanjanja Zaštitnik građana je u decembru prošle godine uputio preporuku o koju su se Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i pojedine lokalne samouprave oglušile.

Zaštitnik građana još jednom podseća da se jedino doslednim sprovođenjem zakona, i jednakim postupanjem prema svim građanima, može ostvariti puno poštovanje i ostvarivanje prava građana, pa i prava na mirno uživanje imovine.

Zaštitnik građana apeluje na nadležne organe da preduzmu mere kako bi se postupak ozakonjenja sproveo u skladu sa proklamovanim ciljem, a dugogodišnja praksa bespravne gradnja okončala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari