Zašto prednost kompaniji iz Tutina? 1Foto. A. Bubanja

Licitacija za zakup dela poslovnog prostora u nekadašnjoj industrijskoj zoni, u Kokinom Brodu, nije održana jer je nadležna opštinska komisija uočila i evidentirala nekoliko grešaka i nepreciznosti u tekstu oglasa, koji je objavljen, 17. januara ove godine, u „Varoškim novinama“.

U opštinskoj upravi ističu da je propust namerno napravila stručna služba i da će novi „prečišćeni“ tekst oglasa biti objavljen krajem februara, odmah nakon što Skupština opštine donese odluku o ponovnom održavanju javnog nadmetanja za zakup oko 13 hiljada kvadrata proizvodnog i poslovnog prostora na period od deset godina.

– Glavna zamerka je što, u tekstu oglasa, nije precizirano da li se početna cena zakupa, u iznosu od 366.330 dinara, odnosi na mesečni ili godišnji nivo zakupnine. I sve ostale sitne nepravilnosti koje je komisija konstatovala biće ispravljene u novom oglasu i sve sa ciljem da se ovo javno nadmetanje obavi po zakonu i u skladu sa predviđenom procedurom oglašavanja, objašnjava predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Kritike na objavljeni oglas imao je i deo vlasnika pilana. Oni smatraju da opština favorizuje drvoprerađivača iz Tutina, koji je zainteresovan da zakupi ponuđeni prostor i zaposli više od 40 radnika, koliko se i tražilo oglasom.

– Tekst oglasa ne sadrži ni obaveze zakupnika u vezi sa korišćenjem nepokretnosti za određenu svrhu i namenu, vreme i mesto uvida u dokumentaciju, način polaganja depozita i rok za njegov povraćaj učesnicima koji nisu prošli na javnom nadmetanju, kao ni datum i vreme razgledanja nepokretnosti – navodi se u dopisu koji je, na adresu nadležnih službi i opštinskih čelnika, nekoliko dana pre licitacije, uputilo 13 vlasnika pilana, zahtevajući da se javno nadmetanje odloži dok se ne isprave nepravilnosti u oglasu.

Opštinsko rukovodstvo demantuje da se na licitaciji da „pravo prvenstva“ bilo kojem ulagaču, već da sve bude u najboljem interesu za celu lokalnu zajednicu. Predsednik novovaroške opštine Vasiljević naglašava da će „tekst oglasa biti „prečišćen“ a licitacija ponovljena da bi se otklonile sve nepravilnosti i da pod ravnopravnim uslovima pravo učešća na javnom nadmetanju imaju svi potencijalni ulagači, bez obzira da li su u pitanju lokalne firme ili preduzeća sa strane“.

– Opštini je cilj, da nakon neuspeha sa turskim privrednicima, dovede ozbiljne investitore, koji će uposliti što više radnika i pospešiti, inače, slabašne privredne aktivnosti na ovom prostoru – ističe Vasiljević.

„Balvan buna“, kako u Novoj Varoši nazivaju ovaj protest, počela je još 3. februara, kada je u zgradi opštine održan sastanak petnaestak vlasnika pilana i opštinskog rukovodstva. Vlasnici pilana izneli su niz primedaba na tekst oglasa, za koji tvrde da kompaniji ESB Pallets“ daje prednost da izlicitira pogon bivše fabrike nameštaja i na činjenicu da ova tutinska firma duži period posluje u prostoru koji je predmet zakupa i to bez ikakvog ugovora sa opštinom.

Najveži drvoprerađivači u zlatarskom kraju smatraju da je tekst oglasa prilagođen uslovima koji su precizirani u pismu o namerama koje je kompanija iz Tutina dostavila Opštinskom veću Nove Varoši i na taj način su drugi učesnici licitacije stavljeni u neravnopravan položaj. Od predsednika opštine tražili su odgovor po kom pravnom osnovu ova kompanija, skoro godinu dana, posluje u prostoru koji je predmet oglasa. Ukazali su i na druge probleme sa kojima se suočavaju u poslovanju. Smatraju da su izloženi nelojalnoj konkurenciji, lošijem tretmanu države odnosno lokalne uprave u odnosu na privrednike sa strane i da ih zbog većih plata u konkurentskoj firmi napuštaju radnici.

Predsednik opštine je potvrdio da tutinsko preduzeće za preradu bukovine, kao strateški partner turske kompanije „Merser trejd“ , ( nekoliko godina posluje u industrijskoj zoni u Kokinom Brodu), trenutno radi bez ugovora i da im je zbog toga opštinska uprava naložila da opremu isele u roku od 30 dana. Vasiljević negira da postoji namera da se favorizuje bilo koji investitor i smatra da je ključni razlog pobune „pilanaša“ što ih napuštaju radnici, od kojih su mnogi sezonski zaposleni ili rade na crno.

– I ja sam iz drvoprerađivačke branše i u tom poslu sa duže od većine vas. Poštujem vaš rad i doprinos lokalnoj privredi. Opština vam ne okreće leđa, ali ne možete time što ćete sprečavati druge privrednike da ih upošljavaju i plaćaju više. I iz moje firme su zaposleni odlazili kada im je neko ponudio veću zaradu, pa nije bilo ljutnje i pobune. Konkurencija i tržište čine svoje – rekao je svojim sagovornicima predsednik novovaroške opštine.

Vasiljević je poručio da je obaveza opštine da brine i o poslodavcima i o onima koji rade za mizerne plate, a posebno o onima koji „godinama obijaju pragove tržišta rada“, a kakvih u opštini Nova Varoš ima više od hiljadu i po.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari