Zaustavljen trend rasta cene nafte 1Foto EPA-EFE LARRY W. SMITH

Najveći svetski proizvođači nafte postigli su nedavno dogovor da od avgusta povećaju proizvodnju nafte za nekih 400.000 barela mesečno, što je dovelo do zaustavljanja rasta cene nafte. Zemlje OPEC-a i Rusija odlučile su da u naredne dve godine povećaju proizvodnju i tako nadoknade sve one rezove koji su morali da budu načinjeni od početka epidemije virusa korona.

Početkom marta prošle godine cena barela pala je u jednom trenutku na svega 33,5 dolara, što je bilo duplo manje nego decembra 2019. Drastičan pad cena bio je tada rezultat neslaganja Rusije i Saudijske Arabije. Kako je cena nafte konstantno padala tokom prva dva meseca 2020, zbog sve slabije tražnje, pre svega Kine kao jednog od najvećih uvoznika, zemlje članice OPEC-a i Rusija donele su odluku da pad cene uspore tako što će smanjiti proizvodnju.

Sada se situacija promenila, tržište se oporavilo, a sama najava OPEC i Rusija da će povećati proizvodnju u narednom periodu dovela je do stabilizacije na tržištu. Cena barela nafte tipa brent je trenutno nešto ispod 74 dolara.

„Cena nafte se tokom godine vraćala u normalu, kompanije koje je je proizvode ponovo su počele da zarađuju, akcije su počele da rastu. Ali potražnja je i dalje neizvesna, jer mnoge zemlje u razvoju, koje su pre pandemije imala veliku potražnju, sada se još bore sa virusom kovid 19“, navodi se u tekstu Volstrit žurnala.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da je zemljama OPEC-a u interesu da cena nafte bude optimalna, da obezbedi stalnu i optimalnu proizvodnju nafte. To nije udruživanje radi maksimiziranja cena, kako kaže, nego radi održavanja proizvodnje.

„Trude se da svim merama prilagode svoju ponudu realnoj tražnji, podižući nivo proizvodnje oni su doprineli uravnoteženju realne tražnje, što je zaustavilo trend rasta cene koji smo imali u prethodnih nekoliko meseci. Na nivou je između 68 i 72 dolara, a trenutno cene pokazuju da su samo najavom povećanja proizvodnje uspeli da uravnoteže potražnju i proizvodnju“, ističe Mićović.

S obzriom na to on, kako kaže, ne očekuje veće promene, ne samo u Srbiji, jer Srbija ne može da se posmatra mimo drugih zemalja, već globalno.

„Sve zemlje u okruženju zapravo zavise od globalnih cena i berze, tako da kada cene rastu u Evropi, rastu i u Srbiji, isto je i kada padaju. Ova stabilizacija sada, rast koji je smiren, govore da neće biti nekih promeranja ukoliko se naravno ne desi nešto sa situacijom oko kovida“, napominje Mićović.

On ističe kako se apsolutno ne može predvideti kakvo će kretanje na tržištu biti, jer ako uzmemo, kako kaže, vreme za nama, pre samo nekoliko meseci procene su bile da će ono što se sada dešava biti tek krajem 2022. godine.

„Niko nije predvideo da bi ovo moglo da se desi već jula 2021. Zato su predviđanja nemoguća jer niko ne može da predvidi scenario sa kovidom. Suština je da je trend rasta cene nafte zaustavljen i po svemu sudeći uravnotežena je ponuda sa potražnjom“, kaže Tomislav Mićović.

Svetski mediji pišu o tome kako zemlje OPEC-a očekuju da će tražnja za naftom da skoči za nekih 6,3 odsto i da će da raste 2,7 miliona barela dnevno. Najveći rast, više od polovine ukupnog, dolazi iz SAD. U prvim predviđanjima za 2022, navodi Vol Strit žurnal, OPEC zemlje veruju da će potražnja za sirovom naftom da poraste za 3,3 miliona barela dnevno i da će naredne godine da dostigne nivo na kom je ovo tržište bilo pre pandemije.

Nebojša Atanacković iz AD Nafta za Danas kaže da povećanje cene sirove nafte na berzi ne znači automatski povećanje cene derivata, i objašnjava da i ako cena sirove nafte skoči 10 odsto, na pumpama rast ne bi trebalo da prelazi više od tri odsto. U Srbiji, kako kaže, čak i kada bi dobili besplatno sirovu naftu i preradili je ne bismo sišli ispod 100 dinara, jer su kod nas visoke akcize, preko 63 ili 64 dinara. U ovoj konkretnoj situaciji Atanacković kaže da je jasno da se velikim prozvođačima ne isplati da povećavaju proizvodnju.

„Ranije je rečeno da nedostaje oko dva miliona barela dnevno, a oni su odlučili da povećaju za 400.000, što je manje od tražnje. Činjenica je da se povećala potrošnja“, ističe Atanacković. On kaže da je u ovoj industriji velika igranka i da kupci naftu kupuju po dva meseca ranije, pa se dešava kao što je to bilo u martu da su očekivanja povećala cenu barela sa 60 na 70 dolara, da bi se ona onda vratila na 60 ili 61 dolara. Dobra dva meseca je cena, napominje on, bila ispod 70 dolara, koliko su platili oni koji su se zaleteli da kupe.

„Činjenica je da će kako pandemija bude prolazila, a nadamo se da hoće, rasti potreba za naftom, očekivanje je da bude blagi trend rasta, ali svakako ne treba očekivati neke posebne skokove“, naglašava Nebojša Atanacković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari