Završena prva faza izgradnje automatizovanih stanica za odbranu od grada u Srbiji 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, prilikom posete radarskom centru Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) na Bukulji, kod Arađelovca, da je završena prva faza izgradnje automatizovanih protivgradnih stanica.

U 44 stanice od 104, koliko je planirano, uloženo je 156 miliona dinara.

Ostaje da se do kraja godine okonča druga faza izgradnje 60 stanica, u koju će biti uloženo još 246 miliona dinara, saopštila je Vlada Srbije.

„Nakon toga, radarski centar Bukulja biće kompletno automatizovan“, rekla je ona, objasnivši da će do kraja godine taj centar pružati zaštitu 2.370 hektara u prečniku od 90 kilometara.
Premijerka je rekla da je time Vlada Srbije ispunila obećanje iz 2017. godine.

Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić rekao je da su protivgradne stanice potpuno automatizovane, bez potrebe za strelcima, jer se uređajima upravlja iz radarskog centra i proizvod su domaće tehnologije.

Softver za ovaj sistem napravilo je preduzeće „Informatika“ iz Beograda, a lansere i ostatak sistema za ispaljivanje raketa „Trajal“ iz Kruševca.

„Sve stanice imaju autonomno napajanje energijom preko solarnih ćelija i lansere sa po 12 raketa, tako da je njihova efikasnost dejstva mnogo veća“ neego ranije, naveo je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari