Završeni razgovori sa MMF 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Zvanični razgovori delegacije Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru petog i poslednjeg polugodišnjeg razmatranja aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike završeni su danas sastankom, koji je održan u video-formatu, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Na završnom sastanku delegaciju Srbije predvodila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, a misiju MMF Jan Kejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima. Kako se navodi, MMF je ocenio da Srbija nastavlja s dobrim sprovođenjem programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike.

Nakon pada ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju, koji je uzrokovan pandemijom, usledio je oporavak, koji je bio jači od procenjenog zahvaljujući obimnoj reakciji. Ocenjuju i da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, čime će se dati podrška još bržem rastu privatnog sektora i dodatno ojačati srednjoročni izgledi našeg rasta.

Misija ocenjuje da je u Srbiji, kao reakcija na krizu, primenjen ogroman i adekvatan paket monetarnih, finansijskih i fiskalnih mera, što je bilo ključno u očuvanju ekonomije.

Fond zaključuje i da je inflacija u Srbiji očuvana na niskom nivou i da će ostati pod kontrolom NBS i u narednom periodu. I tokom pete revizije, misija MMF ocenila je da je NBS reagovala čitavim setom mera – od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti i propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika, kao i nizom drugih mera, čime je nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost, navela je centralna banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari