Zbog pregovora sa EU pokreću socijalni dijalog na lokalu 1Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Država je odlučila da pokrene socijalni dijalog u Srbiji tako što će unaprediti rad socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou.

Međutim, taj posao koji bi Srbiji obezbedio još koji plus u Briselu koji je pre samo mesec dana insistirao upravo na unapređenju komunikacije između države, sindikata i poslodavaca, a sve kao uslov za otvaranje Poglavlja 19, nimalo nije lak. Jer, kako pokrenuti nešto na lokalnom nivou, kada isto to na republičkom jedva da je do skora funkcionisalo.

Prvi sastanak na tu temu održan je juče, prisustvovali su mu predsednici reprezentativnih sindikata i jedinog reprezentativnog poslodavačkog udruženja, ali i ministar rada Aleksandar Vulin, koji je rekao da je država spremna da pruži dobre usluge svima u socijalnom dijalogu jer je to u interesu i poslodavaca zbog profita i radnika, zbog primanja.

Konstruktivan razgovor sve tri strane ovog dijaloga svakako jeste dobar i za radnike i za sindikate, međutim, kako će i da li će ideja o lokalnom SES-u moći da se sprovede teško je predvideti.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisav Orbović kaže za Danas da će najviše toga zavisiti od lokalne vlasti.

– Suštinski problem je što na lokalu nemaju svi svoje predstavnike, mi kao sindikat imamo infrastrukturu svuda po Srbiji. Poslodavci je već nemaju u tolikoj meri. A problem je i to što lokalne vlasti često ne žele da učestvuju u tim razgovorima – napominje Orbović.

On kaže da SES na lokalu postoji otkad je usvojen Zakon o SES-u, i da ih je trenutno u funkciji 17 ili 18, izdvojivši savet u Novom Sadu koji kako kaže, funkcioniše već 10 godina.
Ministarstvo za rad je, kaže Orbović za naš list, zainteresovano da se to reši, međutim, mora da postoji inicijativa i na samom lokalu.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže za Danas kako ova priča nije nova i da je od 50 lokalnih socijalno-ekonomskih saveta koliko ih je bilo u jednom trenutku, ostalo da radi svega nekoliko.

– Očigledno je da sada zbog otvaranja Poglavlja i pregovora sa EU mora da se pokrene socijalni dijalog i otuda ta priča oko pokretanja lokalnih saveta. Mi ćemo to podržati, to je svakako dobra stvar i mislim da može biti korisno za lokal – napominje Atanacković.

I on poput Orbovića misli da bi najveći problem na lokalu mogla da pravi vlast jer oni, kako ističe Atanacković, obično ne žele da čuju nikoga, nameću parafiskalne namete.
– Zbog svega toga bilo bi značajno kada bi se socijalni dijalog između poslodavaca, sindikata i države unapređivao i na lokalnom nivou – smatra Atanacković.

Novi sastanak nije preciziran, kao ni rok u kom bi se odigralo oživljavanje SES-a na lokalu, ali je, kako kaže naš sagovornik, načelno dogovorena tema narednog sastanka, a to su kolektivni ugovori.
U pokretanje SES-a na lokalu najmanje veruju oni koji su razočarani kako on funkcioniše na republičkom. Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić ističe kako mi praktično i nemamo Socijalno-ekonomski savet koji funkcioniše.

– Sve što se dešava oko SES-a izgleda kao paravan za potrebe evropskih integracija. Kada imate tako nešto na republičkom nivou, šta možete da očekujete na lokalnom – napominje Savićeva za Danas.

Ona kaže da je ASNS nekada davno bio jedan od inicijatora osnivanja SES-a i da je tih priča oko pokretanja na lokalnom nivou bilo dosta, ali da se za sve ove godine malo toga rešilo.
– O čemu da pričamo kada se reprezentativnost članova SES-a nije utvrđivala više od devet godina, a po Zakonu o radu to mora da se radi na tri godine. Nisam optimista da će bilo šta sada da se uradi. Imate dva sindikata u SES-u, jednog poslodavca i državu. Nema tu pravih razgovora, nema pravog dijaloga – naglašava Ranka Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari