Reprezentativni sindikati zdravstva štrajkovaće 5. novembra zbog najavljenog umanjenja zarada kao i uvođenja platnih razreda samo u oblasti zdravstva i prosvete. Predstavnici sindikata takođe traže donošenje novog posebnog kolektivnog ugovora do kraja godine. Iako će štrajk trajati samo jedan dan, sindikalci najavljuju da će se protest zaoštriti ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune.


Stručnjaci upozoravaju da se zdravstvo u Srbiji iz godine u godinu urušava, što pokazuju i inostrana istraživanja po kojima je naš zdravstveni sistem već drugu godinu zaredom najgori u Evropi. Zbog nagomilanih problema koji se decenijama ne rešavaju i teških uslova specijalizacije već nemamo dovoljno radiologa, anesteziologa i patologa. Uskoro ćemo ostati i bez kardiologa i pedijatara. Stručnjaci odlaze iz zemlje, a mladi se sve ređe odlučuju na usavršavanja, pa je paradoks da se na birou za zapošljavanje nalazi više od 2.000 lekara opšte prakse.

Najavljeno smanjenje zarada je, kažu sindikalci, „kap koja je prelila čašu“ i svela lekare i druge zdravstvene radnike „na nivo jeftine najamne radne snage“. Zbog toga su tražili da zdravstvo bude izuzeto iz kategorije onih kojima će plate biti umanjene, međutim, zakonodavna vlast je bila kategorična – zarade se umanjuju svima u javnom sektoru. Da ipak nisu svi jednaki, pokazuje činjenica da su platni razredi određeni samo za zdravstvo i prosvetu, što je jedan od povoda za najavljeni štrajk.

Da nije sve tako crno ukazuju nedavni razgovori predstavnika sindikata i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji su obe strane ocenile kao „konstruktivne“. Ministar je u izjavi za naš list rekao da se slaže sa 90 odsto stavova predstavnika sindikata, i da će probleme zajednički da rešavaju.

– Što se tiče platnih razreda, saglasan sam da treba da se odrede za celokupan javni sektor, a ne samo za zdravstvo i prosvetu. Radna grupa koja treba da započne rad na novom kolektivnom ugovoru je formirana. Uskoro počinju pregovori i siguran sam da će ugovor biti sačinjen do kraja godine, istakao je Lončar. Ministar dodaje da na sastanku sa sindikalcima, održanom prošle sedmice, nije bilo reči o tome da se u zdravstvu ne umanjuju plate, jer, kako kaže, takva mogućnost ne postoji, pošto se zakon odnosi na ceo javni sektor. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić pak tvrdi da su u vezi s najavljenim smanjenjem plata obe strane ostale pri istim, ranijim stavovima.

– Prihvaćen je predlog platnih razreda za zdravstvo koji je usaglašen na prethodnim sastancima sa predstavnicima Ministarstva zdravlja. Predstoji rad na razvrstavanju po horizontali, u koji će takođe biti uključeni predstavnici sindikata. Ministar Lončar je prihvatio i podržao inicijativu predstavnika sindikata da platnim razredima treba da budu obuhvaćena i javna preduzeća, istakao je Cvetić, dodajući da SLFS i dalje ostaje pri stavu da se zaposlenima u zdravstvu ne smanjuju plate.

S druge strane, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić kaže za Danas da je svestan da će plate u zdravstvu biti umanjene, ali da od štrajka neće odustati sve dok se platni razredi ne uvedu u celokupnom javnom sektoru.

– Ministar je pokazao razumevanje za zahteve sindikata i saglasan je da platni razredi treba da budu određeni svima. Nelogično je da javna preduzeća, koja su najveći gubitaši, budu najmanje oporezovana. Što se tiče pregovora o kolektivnom ugovoru, oni počinju prvo za oblast socijalne zaštite, a tokom sedmice i za zdravstvo, naglasio je Savić. Prema njegovim rečima, dodatni problem je što je u platni koeficijent u zdravstvu uračunat i regres i topli obrok, dok u drugim oblastima u javnom sektoru nije, te će zdravstvo biti najviše oporezovano.

Osim SFLS, Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, u štrajku će učestvovati i članovi Granskog sindikata zdravstva „Nezavisnost“ i Sindikata medicinskih sestara i tehničara. Podršku za četiri reprezentativna sindikata dao je i Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“. „U potpunosti podržavamo zahteve naših kolega za hitan nastavak pregovora oko Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvo i Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu i istovremeno upućujemo protest Vladi zbog smanjenja zarada zaposlenih u zdravstvu i daljeg urušavanja materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti“, navodi se u saopštenju sindikata „Sloga“. Taj sindikat je, takođe, apelovao da se oko tih zahteva nastupi krajnje ozbiljno i u duhu radničke solidarnosti. „Vreme pred nama traži slogu i jedinstvo u odbrani narušenih prava zaposlenih u grani zdravstva i socijalne zaštite“, zaključuje se u saopštenju.

Najniže plate u regionu

Zarade u zdravstvu su među najnižima u Srbiji, ali i u odnosu na plate zdravstvenih radnika u okruženju. Prosečna zarada iznosi 380 evra. Zoran Savić je upozorio da se Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, iz kojeg se isplaćuju plate, duguje skoro milijardu evra po osnovu doprinosa. Na pitanje ko su najveći dužnici i zašto se doprinosi ne naplaćuju prinudno, u Fondu su nam rekli da nisu nadležni da nam dostave takve podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari