Zelena energija za 7.000 domova 1

MK Fintel Wind u oktobru ove godine otvorio je u mestu Zagajica kod Vršca prvi vetropark u južnom Banatu, a ova kompanija planira gradnju još jednog vetroparka u Vršcu, kao i sličnog energetskog postrojenja u Velikom Gradištu, saopštila je ova kompanija, a prenosi E – kapija.

O ovim projektima, ostalim planovima, kao i o tome koliko je Srbija pogodna i kakve uslove pruža za investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, izjave je dao direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind Ticijano Đovaneti.

– Osim projekata u Vojvodini, dobili smo i dozvolu za izgradnju i rad vetroelektrane snage 9,225 MW u Velikom Gradištu, u centralnoj Srbiji. Reč je o vetroparku Ram, koji bi trebalo da generiše zelenu energiju za oko 7.000 domaćinstava. Ovim vetroparkom upravljaće zavisna kompanija Vetropark RAM, u kojoj Fintel Energia Group SpA drži 54 procenta akcija, preko kompanije MK Fintel Wind, dok MK Holding drži preostalih 46 odsto, rekao je Đovaneti.

Po njegovim rečima, Srbija ima veliki potencijal kada je reč o obnovljivim izvorima energije, posebno ako govorimo o energiji vetra i vode. Ipak, velika je razlika između mogućnosti i iskorišćenosti obnovljivih izvora energije u našoj zemlji.

– U tom smislu, osim povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, u budućnosti planiramo i izgradnju još vetrolektrana, kako bi podigli sopstvene kapacitete, ali i doprineli većoj iskorišćenosti obnovljivih izvora, posebno vetra. Osim veće proizvodnje ovog važnog obnovljivog resursa energije, doprinećemo i razvoju lokalnih zajednica u industrijskom segmentu, kroz proizvodnju i zapošljavanje, kao i korišćenje o održavanje postrojenja, naglasio je ovaj privrednik i dodao da se izgradnjom ova dva vetroparka Srbija približava ostvarenju postavljenog cilja u bruto finalnoj potrošnji energije do kraja 2020. godine. Ukoliko želi u EU, Srbija mora da se fokusira na diversifikaciju energetskih izvora, jer povećanje proizvodnih kapaciteta koji koriste sopstvene izvore bez sumnje jačaju ekonomsku stabilnost i nezavisnost zemlje, rekao je Ticijano Đovaneti, a prenosi E – kapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari