Zelenović: Knjigovodstvena neusaglašenost nije krađa 1Foto: FoNet Zoran Mrdja

Nakon izjava funkcionera SNS na konferenciji za medije o presudi Višeg suda u Šapcu, kojom je gradonačelnik Nebojša Zelenović kažnjen sa 50.000 dinara, juče se o ovome oglasio i sam Zelenović.

On je ukazao da se već šest i po godina vodi besomučna hajka pripadnika SNS, izlivajući sav bes i mržnju protiv svojih političkih protivnika. Nakon dve oslobađajuće presude Osnovnog suda u Šapcu po prijavi Državne revizorske institucije Viši sud u Šapcu oglasio je Zelenovića krivim i naložio da plati kaznu od 50.000 dinara. Zelenović je naveo da je proglašen krivim zbog knjigovodstvene neusaglašenosti po završnom računu budžeta za 2015. godinu, a ne da u pitanju krađa od pet miliona evra.

– Ni ja niti bilo ko iz gradske uprave nije uzeo nijedan dinar, i to je konstatovala i DRI. Navedeno je nije bilo nikakve štete za budžet. Ovo je prvostepena presuda i ja ću se žaliti apelaciji, jer nema nikakvog razloga za ovakvu presudu, niti je bilo ikakvog predumišljaja za krivično delo – rekao je Zelenović.

Narodni poslanici SNS Dr Boban Birmančević i Blažo Knežević kao i savetnik ministra prosvete dr Aleksandar Pajić na konferenciji za novinare optužili su Zelenovića i za kupovinu glasova, za malverzacije sa 72 opštinska stana kao i da je izdao Srbiju na Kosovu i u Strazburu. Oni su čak tražili da podnese ostavku. Gradonačelnik Zelenović istakao je da nikad nije učestvovao u kupovini glasova niti je koga nagovarao na to, o opštinskim stanovima postoji zvanična beleška nadležnih organa i da nikakvih malverzacija nije bilo. Prilikom posete Peći bilo je reči o sprovođenju međunarodnog projekta zapošljavanja, a u Strazburu su brane prava lokalnih samouprava u Srbiji od nasrtaja naprednjačke vlasti. Ujedno ovi napadi na njega, kako je ocenio, „nemaju veze sa zdravom pameću, i to je još jedan pokušaj da naprednjaci koji su izgubili lokalne izbore 2012. i 2016. godine dođu na vlast bez izbora“.

Inače, zbog uvreda izrečenih na sednicama gradske skupštine gradonačelnik Nebojša Zelenović tužio je šefa Aleksandra Pajića, kojeg je Osnovni sud u Šapcu prvostepenom presudom kaznio sa 100.000 dinara.

Šabac „zakinut“ za 30 miliona evra

Gradski budžet Šapca je stabilan duže vreme, a potvrda toga je emitovanje municipalnih obveznica, prvi takav primer u Srbiji, što je praćeno rigoroznom kontrolom domaćih i međunarodnih finansijskih institucija. Za ovu godinu planiran je budžet od 4,1 milijardu dinara, a Grad je podigao kredite u iznosu od oko 1,3 milijarde dinara, s kamatom manjom od jedan odsto, dok se država zadužuje po nepovoljnijim uslovima. Na računu grada je oko milijarda dinara. Sve što se fakturiše Gradu odmah se plaća. Međutim, veliki problem je što država svake godine ošteti Šabac za oko četiri miliona evra, jer su toliko manji transferi od onoga koliko sleduje Gradu. Takođe, država je ostala dužna oko tri miliona evra koliko se Grad zadužio da isplati zaostale zarade radnika „Zorke“, a ostao je i dug od 130 miliona dinara za gradnju gradskog bazena. Za vreme naprednjačke vlasti Šapcu je na razne načine zakinuto oko 30 miliona evra. S druge strane drugim lokalnim samoupravama bez ikakvih kriterijuma dodeljuju se sredstva iz budžetskih rezervi, primera radi Leskovcu 1,2 milijarde dinara ili Beogradu milijarda. Najveći investitor u Šapcu je Evropska unija koja je uložila oko 30 miliona evra, pre svega za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, regionalnu deponiju i izgradnju obaloutvrda na Savi i Drini, što je bila obaveza države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari