Robna razmena Srbije sa zemljama CEFTA, u prvih devet meseci ove godine dostigla je tri milijarde dolara, a učešće Srbije u razmeni sa državama tog regiona iznosi 21,3 odsto i to je, posle Evropske unije, drugo tržište po značaju za domaće privrednike. Pri tom, gotovo 50 odsto poljoprivrednih proizvoda koje uvoze zemlje CEFTE proizvodi se u Srbiji.

Robna razmena Srbije sa zemljama CEFTA, u prvih devet meseci ove godine dostigla je tri milijarde dolara, a učešće Srbije u razmeni sa državama tog regiona iznosi 21,3 odsto i to je, posle Evropske unije, drugo tržište po značaju za domaće privrednike. Pri tom, gotovo 50 odsto poljoprivrednih proizvoda koje uvoze zemlje CEFTE proizvodi se u Srbiji. U robnoj razmeni sa njima, ostvarujemo i 90 odsto svog trgovinskog suficita, pa će sporazum doprineti povećanju konkurentnosti naših firmi i proširenju tržišta – izjavio je juče Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije na konferenciji koju je magazin Ekonomist organizovao na temu „CEFTA sporazum i tržište robe široke potrošnje u jugoistočnoj Evropi“.
Predrag Bubalo, ministar trgovine i usluga izjavio je da je regionalno povezivanje, usaglašeno sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i Evropske unije, korisno za svaku od zemalja potpisnica sporazuma, a Srbiji će omogućiti da se lakše snađe na evropskom tržištu. On je podsetio i na činjenicu da će proširenje tržišta Srbije preko CEFTA sporazuma doprineti i privlačenju stranih investitora, ali i unaprediti privredni razvoj Srbije.
Učesnici međunarodne konferencije o CEFTA sporazumu ocenili su da će sve države potpisnice tog sporazuma imati koristi od njegove primene i dogovorili se da je potrebno formirati međuresorsku radnu grupu za uklanjanje carinskih barijera u trgovini robom široke potrošnje. U nastavku konferencije privrednici, predstavnici regionalnih kompanija, razgovarali su i o razvoju i budućnosti regionalnih i maloprodajnih kompanija. Početak primene sporazuma najavljen je za 22. novembar .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari