Žene čine manje od trećine preduzetnika u Srbiji 1Foto: Twitter EU Info Centar

Jednohraniteljska domaćinstva koja čine 36,2 odsto stanovništva Srbije žive ispod donje linije siromaštva, pokazuju zvanični podaci, rečeno je danas na debati “Žena, majka, lavica“: razgovori o zapošljavanju žena i samohranih majki u Srbiji, povodom Međunarodnog dana žena.

Direktor vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović rekao je da su u Srbiji žene u preduzetništvu zastupljene sa manje od jedne trećine, pa je i država počela da radi na tome da to učešće poveća.

Na debati je rečeno i da će velike kompanije u saradnji sa EU raditi na usklađivanju rada i roditeljstva, kao i na rodnoj ravnopravnosti.

Gosti Mateja Norčić Štamcar iz Delegacije EU u Srbiji, Ivona Gvozdenović iz Fondacije Ana i Vlade Divac i Žarko Stepanović iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom su u današnjem razgovoru sa novinarkom Vesnom Damjanić govorili o dosadašnjem radu na osiguranju ekonomske nezavisnosti žena, kako do veće zapošljivosti žena i samohranih majki i o tome šta je urađeno u međuvremenu od prošlogodišnjeg Dana žena.

Fondacija Ana i Vlade Divac u svom radu posebnu pažnju posvećuje samohranim majkama imajući u vidu njihov izuzetno loš socioekonomski položaj, izjavila je Ivona Gvozdenović ispred Fondacije Ana i Vlade Divac povodom Međunarodnog dana žena.

Uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji realizovan je projekat jačanja podrške i ekonomskog osnaživanja samohranih majki.

Osnaživanje žena kroz jačanje njihove uloge u privredi predstavlja značajan deo iskorišćenja ekonomskih potencijala svake zemlje, zaključeno je na debati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari