Zgrada od 2.000 kvadrata podignuta uprkos zabrani inspekcija 1

Iako je nakon usvajanja novog Zakona o izgradnji bilo najavljivano da će drakonske kazne i krivična odgovornost zauvek zaustaviti nelegalnu gradnju, mehanizam kojim bi se investitor bez papira naterao da zatvori gradilište ili ne postoji ili se ne primenjuje.

U to su se uverili i stanari iz zgrada i kuća u okolini Ulice Svetog Nikole 158a, koji još od maja pokušavaju da zaustave firmu Ruslan invest. Oni su se u više navrata obraćali inspekcijama, one su uredno izlazile na teren i donosile rešenja o zaustavljanju radova i povraćaju lokacije u pređašnje stanje. Uzalud, jer su radovi nastavljani, a traka sa natpisom „zatvoreno gradilište“ završavala je u blatu. Ovih dana oko 70 vlasnika kuća iz okoline tog gradilišta uputilo je peticiju predsedniku Srbije, premijerki, zaštitniku građana, a najavljuju da će proslediti gradskim i opštinskim institucijama. Planirano je i da dopis ode Ministarstvu građevinarstva, koje, inače, prati ovaj slučaj, ali gradnja uprkos tome nije zaustavljena.

Podsetimo, izgradnja objekta od šest spratova, na lokaciji gde je dozvoljeno samo tri, počela je pripremanjem terena i rušenjem postojećih objekata, ali kako dozvolama za taj posao nije bilo obuhvaćeno sve što je srušeno, inspekcija je zabranila rad i naložila povraćaj u pređašnje stanje. Uzalud. Investitor je nastavio, gradnja je počela pre nego što je stigla i lokacijska dozvola a građevinska ni dan danas nije izdata. U Ministarstvu građevinarstva Danasu je ranije rečeno da investitor više nema uslova da dobije taj ključni dokument jer je inspekcija već u nekoliko navrata konstatovala da se gradi bez dozvole. I pored toga, zgrada od gotovo 2.000 kvadrata je pokrivena, stolarija ugrađena i počinju unutrašnji radovi. Inače, Ruslan invest se na svom sajtu reklamira kao firma sa desetogodišnjim iskustvom. Međutim, prema podacima APR-a, osnovana je tek pre nešto više od četiri godine, 15. marta 2013. godine, a vlasnice sa po 50 odsto udela su 23-godišnja Jovana i godinu dana mlađa Tijana Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari