Ziđin: Ispunili smo zahteve inspekcije o prečišćavanju otpadnih voda 1Foto: Gorica Tončev Vasilić Serbia Zijin Copper

Rudnik bakra Majdanpek, koji posluje u sastavu Serbia Ziđin Koper, realizovao je naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, konstatovala je Radna grupa Vlade Republike Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek i inspekcijski tim, nakon provere da li su ispunjeni svi zahtevi vezani za eliminisanje uticaja na kvalitet vode u reci.

Konstatovano je takođe da “kompanija preduzima niz drugih mera sa ciljem da smanji uticaj svoje aktivnosti na životnu sredinu i korak po korak reši nagomilane nasleđene probleme u ovoj oblasti “ saopšteno je iz Serbia Ziđin Koper koja je kako kažu “ dobila i pohvalu za realizaciju projekta koji nije bio deo naloženih mera, a odnosi se na povraćaj 95 odsto procesnih voda iz filtraže u pogon flotacije majdanpečkog rudnika”.

Prema rečima nadležnih, kompanija je očistila postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradila nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih, zamuljenih voda, kao i za perionicu teških i drugih vozila. Iako joj to nije bila obaveza, Serbia Ziđin Koper je očistila korito reke Mali Pek u dužini od blizu 300 metara i to u delu koji nije u rudničkoj zoni i prihvatila da izgradi još jedan dodatni taložnik, što je sugerisano prilikom kontrolnog nadzora, kao i obavezu redovnog ispitivanja i vođenja dnevnika o kvalitetu otpadnih voda.

-Želimo da Serbia Ziđin Koper bude primer da rudarstvo u Srbiji može da bude zeleno, jer je to osnovni smisao napretka kada je ova industirjska grana u pitanju. Ne rudarstvo po bilo koju cenu, već ono koje može da bude održivo i koje mora da bude zeleno i u saglasju sa zakonima prirode i zakonima zaštite životne sredine- kazao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović koji je bio član Radne grupe Vlade Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek.

Predstavnici ove Radne grupe aktivno će i nadalje pratiti potencijalne zagađivače reke Pek, uz češće prisustvo na terenu, a u cilju da se postigne nulto zagađenje, dok će Ziđin, prema navodima predstavnika ove kompanije, striktno sprovoditi naložene mere inspekcijskog tima i kontinuirano raditi u oblasti zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari