Ziđin: Ulaganja ne menjaju vlasničku strukturu 1Foto: BETAPHOTO/Istmedia/SAŠA TRIFUNOVIĆ/DS)

Tehničkom rekonstrukcijom topionice u Boru proizvodni kapaciteti metalurgije će sa 60 do 80 hiljada tona katodnog bakra godišnje biti povećani na 180 hiljada tona katoda.

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje finansira isključivo kompanija Serbia Ziđin Copper, a realizacijom tog projekta vlasnička struktura kompanije neće biti promenjena – rečeno je Danasu u kompaniji Serbia Ziđin Copper iz Bora uz podsećanje da Dokumentima zaključenim 2018. Ziđin preuzeo 63 odsto, a Republika Srbija ostala vlasnik u 37 odsto udela nekadašnjeg RTB Bor Vlada Srbije o preuzimanju odgovorio.

Dodaje se da je ugovorom o strateškom partnerstvu bilo „precizirano da Ziđin u narednih šest godina u zajedničku kompaniju investira 1,26 milijardi dolara, ali da će ukupne investicije u planiranom periodu premašiti taj iznos i dostići 1,9 milijardi američkih dolara“.

– Emisija izduvnih gasova će nakon tehničke rekonstrukcije topionice biti u skladu sa standardima, otpadna voda će posle prečišćavanja moći ponovo da se koristi i biće zadovoljeni standardi Evropske unije – kažu u Ziđinu i naglašavaju da „potvrđena tehnologija odsumporavanja i uklanjanja prašine ima visoku efikasnost, vodeću svetsku opremu, pa je projekat od izuzetnog značaja za zaštitu životne sredine.

Inače, do dolaska Kineza u Bor, 2018. godine, ukupna proizvodnja anodnog bakra bila je oko 79,6 a katodnog 67,4 hiljada tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari