Zijin Copper: Borska "Jama" nije zatvorena, kompanija zaustavila izgradnju ventilacionih okana za rudnik 1Detalj iz borskog rudnika "Jama" Foto: Gorica Tončev Vasilić/Zijin Copper

Reagujući na predstavke građana, koji žive u blizini mesta gde treba da budu  izgrađena nova ventilaciona okna za rudnik „Jama“ u Boru, a i po nalogu nadležne rudarske inspekcije, Serbia Zijin Copper zaustavila je ove pripremne radove.

Radovi su obustavljeni prvenstveno zbog buke koja smeta meštanima, pošto je reč o nadzemnim poslovima, dok se eksploatacija rude bakra u rudniku „Jama“ nesmetano odvija duboko pod zemljom, saopšteno je iz Serbia Zijin Copper.

Nadležni u ovoj kompaniji objašnjavaju i da „pripremni radovi za izgradnju novih ventilacionih okana za ovaj rudnik nemaju nikakvu direktnu vezu sa rudarenjem u „Jami“, jer ono nikoga ne ugrožava“, naglašavajući da nastavljaju aktivnosti na otklanjanju decenijskih problema koji datiraju iz perioda rada RTB Bor.

– Moramo zaštititi od buke porodice koje žive u blizini ventilacionih okana koja treba da budu izgrađena. Ona se postavljaju blizu naseljenih mesta i zbog toga je važno da sa ljudima razgovaramo i u kampanji „od vrata do vrata“ ih pitamo šta to kompanija može za njih da uradi, a da ih ni na koji način ne ugrožava. Takođe, jedino u neposrednom kontaktu sa građanima možemo saznati šta im, osim buke, smeta i kako da to popravimo. A,  kompanija je spremna da uloži u to. Ekologija i zdravlje građana naročito su nam važni i zato će poseban akcenat biti na bezbednosti i zdravlju ljudi i zaštiti životne sredine – kazao je generalni direktor, Jian Ximing.

Uloga ventilacionih okana koja su neophodan sastavni deo rudarskih instalacija i imaju ih svi rudnici sa podzemnom eksploatacijom, je da obezbede bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha za rudare, objašnjavaju nadležni u Zijinu potrebu da se radi bolje cirkulacije vazduha u borskoj „Jami“, izgradi jedno novo servisno i tri ventilaciona okna. Novo servisno okno koje će služiti za servisiranje dubljih delova rudnika, nalazi se pored starog, dok će tri ventiliciona okna, za ulazak i izlazak vetrene struje, biti izgrađena iznad gradske Bolnice i u naseljima „Kormaroš“ i „Zmajevo“.

Predstavnici Rudnika bakra Bor, čiji deo je i rudnik „Jama“, već razgovaraju sa predstavnicima mesnih zajednica, na čijim teritorijama su postavljeni samo tornjevi za ventilaciona okna koja u budućnosti treba da budu izgrađena. Tornjevi su inače montažnog tipa i postavljeni su u okviru pripremnih aktivnosti, predstavljajući zaštitu prilikom  izgradnje okana na zemljištu koje je u vlasništvu kompanije. Sve aktivnosti koje prate njihovu izgradnju sprovode se u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu zaključenim sa  Republikom Srbijom i uz strogo poštovanje srpskih zakona, ističu u Zijinu.

Podsetimo, juče je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila da je rudnik „Jama“ u Boru, koji pripada kompaniji Ziđin, zatvoren u cilju zaštite životne sredine i da im je inspekcija naložila da ne mogu da rade ništa bez odobrednja Ministarstva rudarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari